Mexico: Partij president-elect krijgt miljoenen boete
19 Jul, 18:21
foto
De Morena Partij won een meerderheid in het Congres en zijn kandidaat werd tot president verkozen. (Foto: AFP)


De Kiescommissie van Mexico heeft de partij van de verkozen president Andrés Manuel López Obrador beboet voor US$ 10 miljoen voor het overtreden van de wetten op de campagnefinanciering. Het National Electoral Institute (INE) legde de Morena-partij een boete op over een fonds dat het had opgericht voor de slachtoffers van de verwoestende aardbeving in september.

INE zei dat het "diepgaande onregelmatigheden" had gevonden in de manier waarop het fonds was opgezet en hoe het geld is beheerd. Morena zei dat het in beroep zou gaan tegen de boete, die het hoogste is dat is opgelegd aan een partij.

De partij won een meerderheid in het Mexicaans Congres en haar kandidaat, López Obrador, die algemeen bekend is onder zijn initialen als Amlo, won het presidentschap bij de algemene verkiezingen op 1 juli. Morena en Amlo kwamen aan de macht nadat ze hadden beloofd om de grootschalige corruptie in Mexico te bestrijden.

Morena zette het fonds - Por los demás (voor de anderen) - op, nadat meer dan 350 mensen werden gedood tijdens een aardbeving vorig jaar. De beving met een kracht van 7,1 op de schaal van Richter trof ten zuiden van de stad Puebla. Maar volgens INE rapporteerde de partij niet dat ze het fonds hadden opgericht en verklaarde ze niet waarvoor het geld dat uit het fonds werd gehaald, is gebruikt. Het fonds verzamelde US$ 4,1 miljoen, zegt de Kiescommissie.

Het onderzoek kwam nadat een rivaliserende partij, de Institutionele Revolutionaire Partij (PRI) Morena ervan beschuldigde het fonds te gebruiken om openbare middelen te kanaliseren naar zijn verkiezingscampagne. INE verwierp die beschuldiging, maar vond dat het fonds 'niet transparant' was en dat het de kiesregels schond die partijen verbieden om rechtstreeks geld aan het publiek te geven.

Kiescommissielid Ciro Murayama zei dat "het geen geïsoleerd geval van onregelmatig gedrag is, maar een systeem van parallelle financiering waarbij een fonds wordt gecreëerd, wat is toegestaan, maar waarvan de autoriteiten niet op de hoogte worden gebracht ...Het doel van het fonds - om de bevolking geld te geven - is illegaal voor een partij".

De belangrijkste rivalen van Morena, de PRI en de Nationale Actie Partij (PAN), zijn ook beboet, hoewel hun boetes niet zo hoog waren. PRI is gestraft voor het doorsluizen van staatsgeld dat is bestemd voor de salarissen van werknemers in zijn campagnefonds en PAN voor het accepteren van fondsen van particuliere bedrijven, wat volgens de kieswetten in Mexico niet is toegestaan.

Monday 18 February
Sunday 17 February
Saturday 16 February