IOL-docenten schrijven zich massaal in als lid ALS
19 Jul, 05:53
foto
Wilgo Valies, voorzitter van de BvL en ALS, woensdag op een persconferentie.


Onderwijsgevenden bij het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) hebben zich massaal aangesloten bij de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS), deelt vakbondsleider Wilgo Valies mee. Hij is ook voorzitter van de Bond van Leraren (BvL). Onderwijsminister Lillian Ferrier heeft gesteld dat de BvL niet de vertegenwoordiger van het IOL is, dus niet met de vakbond kan praten. Valies hoopt niet dat de minister met een nieuwe reden komt om het gesprek met BvL en ALS over “de situatie van IOL en andere knelpunten in het onderwijs” dat sinds 30 april is aangevraagd, te blijven vermijden.

De overheid wil het komende schooljaar het IOL laten opgaan in de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Nieuwe inschrijvingen voor oktober zullen niet plaatsvinden. Nieuwe studenten die geen VWO-diploma hebben, moeten eerst door de schakelopleiding voor ze toegelaten worden. De vakbonden, hoewel die niet tegen de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs zijn, verzetten zich tegen de wijze waarop dit gebeurt. Ze hebben twee maanden geleden een gesprek hierover aangevraagd. De minister heeft niet gereageerd op het verzoek. Er is ondertussen een protestactie gevoerd bij het ministerie. Aan de minister is een week de tijd gegeven om het gesprek met de vakbonden te beginnen, “anders gaat het hele veld in actie.”

De BvL en ALS hebben woensdag op een persconferentie de uitkomst van een vergadering met leraren van het IOL, die een paar uren eerder was gehouden, meegedeeld. “De docenten hebben zich uitgesproken, de mensen zijn zeer verontwaardigd over de houding van deze minister,” deelt Valies mee. “Geconcludeerd is dat de minister geen oplossing wil. Ze wil doorgaan met het voortzetten van het dictatoriale beleid.” Op de vergadering is geopperd om naar de rechter te stappen om “het gelijk te krijgen dat al aan onze zijde is,” geeft Valies aan. “Al veertig jaren hebben opeenvolgende regeringen de vakbond, in dit geval BvL, als vertegenwoordiger van IOL erkend. Dus je kan niet van de een op andere dag zeggen dat je ermee ophoudt. Dat kan niet. De minister komt met haar uitlatingen aan de rechtszekerheid en het vertrouwen dat is opgebouwd.”

Maar de tijd laat het niet toe om nu naar de rechter te gaan, een uitspraak zal weken op zich laten wachten. “Gekozen is voor een praktische oplossing. Leden hebben zich massaal aangesloten bij de ALS. In de statuten van ALS is aangegeven dat zij leraren vertegenwoordigd vanaf de basisschool tot IOL.” De minister is ondertussen op de hoogte gesteld van de ontwikkeling. “Nu moet de minister iets anders bedenken om het overleg te stuiten. Voor ons is van belang dat we de rechtmatige vertegenwoordiger zijn van de onderwijsgevenden van het IOL. We hebben de minister gevraagd om het pad van confrontatie te verlaten en te kiezen voor overleg. Wij willen normalisatie.”

René Gompers

Monday 18 February
Sunday 17 February
Saturday 16 February