‘Aanpassing boetelijst zwaar transport komt eraan’
19 Jul, 09:34
foto


“De aan te passen boetelijst wordt heel binnenkort goedgekeurd. Hierdoor kan beter opgetreden worden tegen personen die zich niet houden aan de voorschriften welke zijn vastgesteld met betrekking tot zwaar transport op de wegen en de bruggen”, heeft de minister van Justitie en Politie, Stuart Getrouw, aan de leden van De Nationale Assemblee (DNA) tijdens de openbare vergadering dinsdag, gezegd. Vandaag zullen Getrouw en nog enkele van zijn collega's vragen beantwoorden.

De minister geeft in zijn beantwoording meteen mee, om welke voorschriften het gaat. Zo mogen de geladen houtblokken voor niet meer dan twee meter uitsteken, er moet voldaan worden aan de vastgestelde asdruk, de houtblokken niet langer zijn dan 12 meter en de lading mag niet hoger zijn dan de cabine van het voertuig. Voor wat de losse lading betreft moet deze duidelijk met een dekzeil of een soortgelijk materiaal afgedekt zijn of in een container vervoerd worden.

Assembleelid Sheilendra Girjasing (VHP) zegt dat de minister alle facetten over de houtexport heeft belicht, behalve de trucks zelf. Hij haalt hierbij het geval aan waarbij een truck op de Wijdenboschbrug negen auto’s heeft aangereden, omdat de remmen het begaven. Ook zegt Girjasing dat het houttransport in het verleden overdag plaatsvond en nu gebeurt dat ’s nachts. “Het blijkt dat dit geen legale business is, dus vraag ik graag meer informatie hierover”, luidt de vraag van Girjasing.

Ook Mahinder Jogi (VHP) wil weten hoe het staat met de trucks die met lading deelnemen aan het verkeer. “Voldoen ze aan de regels en let men ook op de conditie van de weg waarin deze straks kan verkeren”, vraagt hij.
“Ik hoor de dc van Coronie ook aangeven dat er geen weegbrug aanwezig is in het westen en kunnen zij dus de asdruk van de trucks die hout transporteren niet meten. Daardoor kunnen zij ook niet optreden,” zegt Dew Sharman (VHP). Hij wordt hierin ondersteund door Joan Wielzen (NDP) die ook het gebrek aan weegapparatuur aanhaalt. Ook spreekt Wielzen haar bezorgdheid uit over de burgers die langs de weg wonen. “Over die weg passeren trucks met houtblokken, containers en niemand geeft elkaar voorrang en de weg beschikt niet over voetpaden” zegt zij. Het lid haalt aan dat elke dag er bekeurde trucks staan bij de politiepost. “Het lijkt alsof deze mensen de bekeuringen aan hun laars lappen. Ze maken zich niet druk, dus het werkt niet,” concludeert zij.

Oesman Wangsabesari (NDP) vraagt of er gekeken kan worden naar de controle op de weg van Nickerie naar Paramaribo, wat volgens hem ontbreekt. “We hebben ook gezien dat het hout uit het westen vanuit het water wordt geladen op de trucks. Als het al eenmaal over het water vervoerd wordt, kunnen misschien de mogelijkheden bekeken worden om dit door te doen naar Paramaribo. Dan worden de wegen niet belast”, is het voorstel dat Wangsabesari doet aan de regering.

De vicevoorzitter van DNA, Melvin Bouva (NDP), is blij te horen dat de boeteregeling wordt aangepast. Hij heeft eerder ook al gevraagd om de boetes te structureren, zodat deze niet alleen corrigerend werken maar ook een bijdrage leveren aan de kas van het ministerie van Justitie en Politie. “Wij willen dat u op een behoorlijke manier op straat bent met de politieambtenaren om te kijken naar misdragingen van de mensen en om die te beboeten”, benadrukt Bouva.

Yvanka Ozir-Awailame


Monday 18 February
Sunday 17 February
Saturday 16 February