Minister Elias: Zó erg is de situatie ook niet
19 Jul, 00:00
foto
Minister Antoine Elias van Volksgezondheid.


Minister Antoine Elias van Volksgezondheid erkent dat de gezondheidssector het niet makkelijk heeft, maar zo erg is de situatie volgens hem niet zoals in een verklaring wordt beweerd door ziekenhuizen en medische staven. De bewindsman zegt aan Starnieuws dat hij deze week juist in de Raad van Ministers bijkans SRD 100 miljoen goedgekeurd heeft gekregen voor een financiële injectie voor de ziekenhuizen. Dit bedrag komt boven de SRD 50 miljoen die de overheid maandelijks pompt in de gezondheidszorg, legt Elias uit.

Over het verhogen van de ligdagtarieven, zegt Elias dat hij bezig is met alle tarieven die moeten worden aangepast. "Ik ga niet ad hoc beslissingen nemen, de tarieven over de hele linie moeten verhoogd worden," merkt hij op. Verschillende betrokkenen bij de gezondheidssector dringen aan op tariefaanpassingen. Intussen hebben diverse particuliere radiologen hun tarieven verhoogd. Zij accepteren ook geen verzekeringspasjes van particuliere verzekeraars, terwijl mensen die bij het Staatsziekenfonds verzekerd zijn, moeten bijbetalen.

Minister Elias merkt op dat hij weet dat de ziekenhuizen het moeilijk hebben en hij doet ook zijn best om oplossingen te vinden. Van de SRD 300 miljoen die goedgekeurd is voor de versterking van de ziekenhuizen, wordt SRD 100 miljoen vrijgemaakt. "Met de financieel-economische situatie waarin de ziekenhuizen nu verkeren, komen wij er niet onderuit om met kapitaalinjectie ondersteuning te bieden," zegt de bewindsman. Zij zijn niet in staat om hun crediteuren te betalen, waardoor de kwaliteit van de dienstverlening in het gedrang komt. Op basis van de opgaven van de ziekenhuizen is voor de overheidsziekenhuizen ruim SRD 75 miljoen goedgekeurd. Hiervan is meer dan SRD 57 miljoen bestemd voor het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP).

Voor Diakonessenhuis is een financiële injectie van SRD 11,2 miljoen en voor het St. Vincentius Ziekenhuis SRD 10,7 miljoen opgebracht. Zij hebben afgelopen week al een voorschot ontvangen van elk SRD 2 miljoen. AZP kreeg SRD 5 miljoen en het Mungra Medisch Centrum SRD 1 miljoen. "Ik zeg niet dat de ziekenhuizen geen grote behoeftes hebben. Wij kijken welke dringende achterstanden ingelopen kunnen worden, maar zo erg is de situatie niet zoals wordt beweerd," zegt de minister. Hij hoopt rond oktober, als de bureaucratie hem niet tegenwerkt, de aanpassingen rond te hebben.

Monday 18 February
Sunday 17 February
Saturday 16 February