Peru pakt 50 drugsverdachten bij Colombiaanse grens
18 Jul, 20:26
foto
President Martin Vizcarra (m) zei dat Peru van plan was "zijn grondgebied te verdedigen"(Foto's: Reuters)


Veiligheidstroepen in Peru hebben meer dan 50 mensen gearresteerd in de geïsoleerde jungle van Putumayo in de eerste week van een 60-daagse noodtoestand. President Martin Vizcarra zei tijdens een bezoek aan de regio, aan de grens met Colombia en Ecuador, dat er vier productiefaciliteiten voor drugs waren gevonden.

Hij vertelde dat de meeste gevangenen afkomstig waren uit Colombia. Peru heeft gezegd dat het vreest dat de dissidente Colombiaanse Farc-rebellen zich proberen te vestigen in de regio. De operatie volgde op een reeks aanvallen door Farc-rebellen op veiligheidstroepen in het naburige Ecuador.

Meer dan 350 leden van de Peruaanse politie en strijdkrachten gebruikten vijf helikopters, drie vliegtuigen en twee boten in gezamenlijke operaties met hun Colombiaanse tegenhangers in het gebied. "We zijn krachtig, we zijn duidelijk, we gaan onze soevereiniteit en ons grondgebied verdedigen", zei Vizcarra.

De Colombiaanse regering heeft in 2016 overeenstemming bereikt over een vredesovereenkomst met Farc-rebellen na meer dan 50 jaar conflict. Maar ongeveer 1.200 Farc-strijders hebben geweigerd hun wapens neer te leggen en hebben drugshandelsactiviteiten voortgezet, zeggen de Colombiaanse autoriteiten.

Monday 22 April
Sunday 21 April
Saturday 20 April