Gajadien gelooft Getrouw niet over 'ontbinden unit'
18 Jul 2018, 00:36
foto
In een dagorder aan verschillende afdelingen deelt waarnemend korpschef, Roberto Prade, dat de unit is ontbonden.


"Uit informatie die ik heb, betwijfel ik dat minister Stuart Getrouw (Justitie en Politie) de waarheid heeft gesproken in De Nationale Assemblee over het ontbinden de Counter Terrorism Intelligence Unit. De minister zegt dat hij de unit niet ontbonden heeft, maar in overleg met de procureur-generaal de politiemannen heeft teruggetrokken. Maar uit de dagorder van de waarnemend korpschef, Roberto Prade, blijkt dat het wel om het ontbinden van de unit gaat. Uit veldonderzoek blijkt ook dat er helemaal geen afstemming is geweest met de leiding van het Openbaar Ministerie, maar vermoedelijk zou hij met andere hogere hand hebben afgestemd," zegt Asiskumar Gajadien (VHP) in een reactie tegenover Starnieuws.

Gajadien heeft dinsdag vragen gesteld in De Nationale Assemblee over deze unit, die diverse successen geboekt heeft bij drugsbestrijding, waaronder de duikboot en het drugsvliegtuig dat in Saramacca is onderschept en onderzoek heeft gedaan naar twee terreurverdachten die ingesloten zijn. Terwijl het strafproces nog gaande is in deze zaak, neemt de minister drastische maatregelen zonder overleg met het Openbaar Ministerie. Gajadien vindt het geen zuivere koffie. Hij benadrukt dat terwijl Suriname een groot probleem heeft rond drugsbestrijding de minister zulke drastische stappen neemt, die het vertrouwen in het land alleen maar schaden. Blijkbaar wil de minister vertrouwelingen inschuiven in de unit om te weten welke onderzoeken er allemaal lopen.

Minister Getrouw zei op 10 juli in De Nationale Assemblee dat de 1850 kilogram cocaïne, die onderschept is door Spaanse autoriteiten, niet uit Suriname afkomstig is. "Ten aanzien van de drugsvangsten in Spanje, waarbij de drug overgeheveld is geworden op boten nabij de Surinaamse kust, is gebleken dat de drug niet uit Suriname, maar uit Brazilië afkomstig is," zei Getrouw. Gajadien stelde dat de minister zeven dagen geleden meegedeeld heeft dat de cocaïne niet uit Suriname afkomstig was. Nu deelt de minister mee dat de Spaanse regering een rechtshulpverzoek heeft gedaan in deze zaak. Hij heeft het doorgeleid naar het Openbaar Ministerie. Het Assembleelid wilde verduidelijking van de bewindsman, die zei dat hij op een later tijdstip de vragen die tijdens interruptie gesteld zijn, zal beantwoorden.

Getrouw bleef erbij dat hij de unit niet heeft ontmanteld, maar slechts de politiemannen terug heeft getrokken. Hij voerde aan dat hij de unit niet kan ontbinden omdat er ook burgers zitting in hebben. Hij heeft de procureur-generaal aangegeven bereid te zijn medewerking te verlenen en politiemannen toe te voegen aan de unit, maar deze moeten een goede screening en monitoring ondergaan. Hij wil met integere mensen te maken hebben. De minister deelde mee dat hij woensdag nog een onderhoud heeft over deze kwestie met de procureur-generaal.

Gajadien vindt dat de minister ernstige insinuaties doet naar politiemannen die het werk hebben gedaan in de unit. "Door de politiemannen terug te roepen, heeft hij de unit verlamd en in een negatief daglicht geplaatst," benadrukt de volksvertegenwoordiger. Volgens hem spelen hier duidelijk andere zaken.

Over de circulaire van de waarnemend korpschef, zei Getrouw dat het een vergissing in het spel is, want het gaat niet om het ontbinden. "Ik heb u nu geconfronteerd met de realiteit," stelde Getrouw. Gajadien zei dat de wijze waarop de regering zaken aanpakt en informatie geeft, Suriname in een kwaad daglicht wordt geplaatst in het buitenland.

Gajadien wilde ook informatie over een nieuw focal point voor contacten met buitenlandse inlichtingendiensten. Getrouw had een week geleden in De Nationale Assemblee meegedeeld dat de president een nieuw focal point zal benoemen. "Hoe kan de president een focal point benoemen voor de Drug Enforcement Agency. Dat is niet gebruikelijk en is ook nooit eerder gebeurd. Dit is een aangelegenheid van het Korps Politie Suriname. De minister zet de president met deze uitlating vooral internationaal, behoorlijk voor schut", meent Gajadien.
Advertenties

Monday 18 March
Sunday 17 March
Saturday 16 March