Argentinië: Trainer Jorge Sampaoli ontslagen
16 Jul, 06:29
foto
Jorge Sampaoli is niet langer de trainer van het Argentijnse elftal. Hij is zondag bedankt. (Foto: Reuters)


Argentinië en trainer Jorge Sampaoli zijn "wederzijds overeengekomen" om zijn contract te beëindigen in het verlengde van de teleurstellende 2018 WK-campagne van het team. In de achtste finale is Argentinië door Frankrijk uitgeschakeld met 3-4. Vier jaar geleden was Argentinië nog finalist.

Sampaoli lag al enkele weken onder vuur, nadat Argentinië zich met grote moeite door de groepsfase op het WK worstelde. De coach had nog een contract tot 2022, maar in onderling overleg is hij aan de deur gezet. Voor zijn vroegtijdig vertrek, moet de Argentijnse voetbalbond meer dan US$ 10 miljoen op tafel leggen. Wie op de plaats van Sampaoli komt, is nog niet bekend.

Sampaoli (58) nam de leiding over het nationaal elftal over in mei 2017 en het ploeterde door de kwalificatieronde. Fysieke trainer Jorge Desio en video-analist Matias Manna zijn samen met Sampaoli vertrokken.

De Argentijnse voetbalbond zei: "Vandaag hebben de Argentijnse voetbalbond en de voormalige bondscoach, Jorge Sampaoli, wederzijds ingestemd met de beëindiging van hun contract."

Het team kwam alleen door de groepsfase in Rusland na een treffer van Marcos Rojo in de 86e minuut tegen Nigeria. Dat gebeurde nadat Argentinië zijn eerste wedstrijd met IJsland gelijk speelde (1-1) en met 0-3 werd verslagen door de uiteindelijke groepswinnaar Kroatië.

Sampaoli, de voormalige baas van Sevilla en Chili "smeekte" om vergeving bij de fans na de nederlaag tegen Kroatië en nam de verantwoordelijkheid op zich. De voormalige trainer en speler Diego Maradona van Argentinië, winnaar van de Wereldbeker in 1986, had Sampaoli eerder gewaarschuwd "dat hij niet kan terugkeren naar Argentinië" na de wedstrijd tegen IJsland.

Het verlies tegen Kroatië - dat begon met een vreselijke fout van doelman Willy Caballero - was de zwaarste nederlaag van Argentinië in de groepsfase van een wereldbeker sinds het in 1958 met 6-1 verloor van Tsjechoslowakije. Het was ook de eerste keer dat de tweevoudige Wereldbeker-winnaar faalde om twee van zijn openingswedstrijden in de groepsfase te winnen sinds 1974.

Monday 22 April
Sunday 21 April
Saturday 20 April