Fransen in Suriname vieren dubbel feest
15 Jul, 10:09
foto
Naast Franse wijnen, presenteert Frankrijk zijn beste kazen en worsten tijdens de receptie van de Franse Nationale Dag, Quatorze Juillet. (Foto: Ranu Abhelakh)


Op de residentie van de Franse ambassadeur Antoine Joly staat de champagne vanaf zaterdag koud. Enkele flessen werden al in de avond gepopt voor de toast tijdens de receptie ter gelegenheid van Quatorze Juillet. De Fransen hadden dit jaar extra reden om hun Franse Nationale Dag te vieren aan de vooravond van de WK finale. Vanmiddag kijkt de Franse ambassadeur samen met genodigden naar de finale om het wereldkampioenschap voetbal tegen Kroatië.

In de voetbalwereld, net als in internationale aangelegenheden, zijn er geen kleine landen, maar alleen landen met grote dromen, zei Joly, verwijzend naar België en Kroatië. “Ik weet niet of Suriname een klein land is, maar ik weet dat het grote dromen heeft.” Surinames rijkdom is zijn diversiteit en Joly gelooft dat het Franse voetbalteam dit beeld ook toont.

De Franse ambassadeur noemde in de gebruikelijke toespraak van de nationale dag verschillende redenen van blijdschap in de relatie met Suriname. Zoals de goede samenwerking op tal van gebieden, de uitvoering van projecten in de stad en langs de grensrivier met Franse gelden, versteviging van de politieke relatie, ondertekening van de maritieme grens verdragen en het recente bezoek van de Franse parlementariërs aan Suriname.

Nog een blijde aangelegenheid is de maandelijkse Franse Happy Hours die in mei startten. Ongeveer 100 Surinaamse ondernemers bezoeken deze informele ontmoeting waar zij informatie krijgen over het zakendoen met Frans-Guyana, zei Joly.
En binnenkort reist de Franse minister van Overzeese Zaken naar Paramaribo af voor de ondertekening van twee overeenkomsten met Suriname, gaf de ambassadeur aan. Het betreft een raamovereenkomst voor samenwerking en vriendschap en wederzijdse juridische bijstand in strafzaken. De ondertekening volgt zodra Suriname de teksten in het Nederlands af heeft.

Vicepresident Ashwin Adhin dankte Frankrijk voor de bijdrage in de ontwikkeling en versterking van de bilaterale samenwerking met Suriname. Als enige ex-kolonie van een Europees land, grenst Suriname ook nog aan een departement van een Europees land. Dit brengt volgens Adhin uitdagingen en tegelijk kansen en vraagt om gezamenlijk inspanningen voor de ontwikkeling van de twee landen en volken.

Op 11 november 2018 herdenkt Frankrijk de wapenstilstand (L’Armistice) aan het einde van de Eerste Wereldoorlog – nu 100 jaar geleden. De Franse president Emmanuel Macron heeft regeringsleiders, organisaties en zakenlieden uitgenodigd voor deelname aan het ‘forum voor vrede’. “Frankrijk is verheugd te vernemen dat het op Suriname kan rekenen om ons multilaterale kijk op de wereld te versterken.”

Joly gaf aan de hernieuwde vrede wordt gevierd, “maar wij moeten niet vergeten dat vrede geen natuurlijke toestand is en dat de wereld wordt geconfronteerd met de gevaren en uitdagingen zoals die van het heden, die wij niet alleen kunnen verslaan”.

Frankrijk herdenkt jaarlijks op 14 juli de bestorming van de Bastille-gevangenis, 229 jaar geleden, waarmee de Franse Revolutie begon. De Fransen herdenken sinds 1880 Quatorze Juillet als een feestdag met in de ochtenduren de officiële militaire parade op de Champs-Élysées in Parijs. De viering verliep zaterdagochtend niet vlekkeloos. Zo koos een straaljager in de vliegshow van de driekleur vlag rode rook in plaats van blauwe aan de linkerzijde. En botsten twee motoragenten tijdens de show met elkaar.

Monday 22 April
Sunday 21 April
Saturday 20 April