WK 2018: Kroatië jaagt droom na
15 Jul 2018, 11:31
foto
'Dream, dream, dream,' de Kroaten dromen van de bekroning van hun WK-toernooi. (Getty Images)


Dus voetbal komt niet naar huis, maar de kans bestaat dat het bij de buren over het kanaal van Engeland gaat. De ontknoping van het WK-toernooi 2018 ontvouwt zich vandaag in het Luzhniki stadion in Moskou. Frankrijk dat het toernooi als een van de vijf favorieten startte, wil zijn tweede wereldbeker na 1998. Underdog Kroatië heeft de harten van voetbalfans over de hele wereld gewonnen met de hoge druk, de snelle combinaties en het fysiek spel. Kroatië wil de kroon op zijn prachtig WK-parcours.

Frankrijk kan zich aansluiten bij de selecte groep van landen die meer dan één keer de wereldtitel heeft gehaald. Tot nog toe is dat alleen Brazilië, Duitsland, Italië, Argentinië en Uruguay gelukt. Maar mocht Frankrijk struikelen over de laatste horde, net als bij Euro 2016, dan wordt Kroatië het negende land om de trofee op te heffen.

Met een populatie van slechts 4,1 miljoen - een derde van de grootte van Moskou – zal Kroatië bij winst, het op een na kleinste land zijn om de titel te winnen, na Uruguay (1930 en 1950). In elk geval is de finaleplaats van de Kroaten het beste resultaat op een WK ooit voor het Oost-Europese land.

Met internationale topvoetballers als Paul Pogba, Samuel Umtiti, Kylian Mbappé, Antoine Griezmann en N'Golo Kanté heeft Frankrijk echter niet de creativiteit vertoond die het in huis heeft. De Fransen hadden het in de groepsfase vrij gemakkelijk met Australië en Peru. In de knock-outfase werd het moeilijker met Argentinië, Uruguay en België. De grootste uitblinker in het Franse team op dit toernooi is ongetwijfeld de 19-jarige Mbappé. Hij scoorde drie doelpunten voor Les Bleus en creëert met zijn acties ruimte voor zijn medespelers. De jongeling staat in de belangstelling van de Spaanse topclubs Barcelona en Real Madrid.

De Kroaten begonnen ijzersterk in hun groepsfase. Ze hebben zelfs Argentinië van Lionel Messi overklast met 3-0. In de knock-ouffase hadden ze het wat moeilijker. De ploeg van trainer Zlatko Dalic had drie verlengingen nodig om de fase door te komen. De kracht bij Kroatië zit in het middenveld met Ivan Rakitic (Barcelona) en Luka Modric (Real Madrid) die het spel dicteren en de verbinding zijn tussen verdediging en aanval. Modric is ook van essentieel belang bij dode spelsituaties en strafschoppen.

Bondscoach Didier Deschamps kan vandaag weer beschikken over Blaise Matuidi. De middenvelder moest het veld na een zware botsing met Eden Hazard in het duel tegen België verlaten. Hoewel hij na het incident verdwaasd leek, wordt niet aangenomen dat Matuidi een hersenschudding heeft opgelopen.

Kroatie kampt met wat “lichte verwondingen” geeft trainer Dalic mee. Vleugelspeler Ivan Perisic zou naar verluidt een blessure hebben opgelopen en heeft vrijdag zijn training gemist.

Centrale verdediger Domagoj Vida is beschikbaar voor selectie nadat de Fifa hem heeft verschoond van het verschijnen in een video waarin hij opnieuw "Glorie aan Oekraïne!" lijkt te zeggen.

Marcelo Brozovic zal waarschijnlijk zijn plaats behouden nadat hij indruk heeft gemaakt tegen Engeland. Middenvelder Rakitic speelde 120 minuten tegen de Three Lions, ondanks de koorts die hij de nacht ervoor had. “Ik lag in bed en vond de kracht om te spelen en het was het waard", zei Rakitic na de halve finale. "Ik zou indien nodig een finale zonder een been spelen", voegde hij eraan toe.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April