Premier Haïti dient zijn ontslag in
15 Jul 2018, 00:54
foto
De afgetreden premier van Haïti, Jack Guy Lafontant. (Foto: Twitter)


Premier Jack Guy Lafontant van Haïti is zaterdag opgestapt. Door rellen in het land na verhoging van de brandstofprijs hebben mensenlevens geëist. Tientallen winkels en bedrijven zijn geplunderd. Verschillende wegen in de hoofdstad Port-au-Prince waren gebarricadeerd, terwijl voertuigen in brand werden gestoken. Toen volksvertegenwoordigers om verantwoording vroegen, deelde Lafontant mee dat hij zijn ontslagbrief reeds heeft ingediend bij president Jovenel Moise.

Hoewel de maatregel om de brandstofprijzen fors te verhogen - tussen 38 tot 50 procent - is teruggedraaid, is de rust in het land niet teruggekeerd. Het publiek bleef roepen om het aftreden van de minister-president.

Volgens de lokale en internationale media zou een motie van wantrouwen worden ingediend tegen Lafontant wanneer hij niet de eer aan zichzelf zou houden. De president heeft intussen het ontslag van de premier aanvaard. Hij is in februari vorig jaar in functie getreden.

Haïti heeft een overeenkomst gesloten met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in februari. In ruil voor betalingsbalanssteun moesten subsidies op onder andere brandstof worden afgebouwd. Haïtianen zijn massaal de straat opgegaan om hun ongenoegen te laten blijken over deze maatregel.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April