Zeventig scholen doen mee aan Wiskunde Olympiade
14 Jul 2018, 20:42
foto
Leerlingen van de Hendrikschool bezig met de toets van de Wiskunde Olympiade. Landelijk doen zeventig scholen mee aan deze activiteit. (Foto: Raoul Lith)


Van de landelijk 2633 leerlingen van zeventig scholen die deelgenomen hebben aan de toets van de Wiskunde Olympiade, zullen tussen 90 en 100 terechtkomen in de finaleronde. Deze wordt op 4 augustus gehouden, terwijl de prijsuitreiking twee weken later plaatsvindt.

Het officiële startsein van de Wiskunde Olympiade is donderdag op de Hendrikschool gegeven. De kandidaten moesten in deze voorronde 30 sommen proberen op te lossen. Er is gekozen voor deze school omdat Shofar Sno vorig jaar de winnaar van deze olympiade is geworden. Ewald Levens, voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Wiskunde- en Rekenleraren legt uit dat wiskunde vaardigheden ontzettend belangrijk zijn voor de leerlingen. Hierdoor wordt het algemeen denkvermogen bevorderd, de creativiteit binnen de wiskunde maar ook logisch denken en beredeneren worden aangeleerd. Het is de bedoeling om binnen een paar jaar, net zoals bij de natuurkunde olympiade, deel te nemen aan de internationale wiskunde olympiade, spreekt Levens de wens uit.

Rekenen ook belangrijk
De vereniging, die als doel heeft het waken over het niveau van het wiskunde- en rekenonderwijs, is bezorgd over het niveau van in het bijzonder het rekenonderwijs. De afgelopen jaren is steeds een steentje bijgedragen om een oplossing hiervoor te vinden. Het landelijke gemiddelde van de GLO toets ligt tussen de 4 en 5, vertelt Levens. Het doel is om dit cijfer op te trekken naar minstens een zes. Hij vindt het daarom jammer dat de workshop om leerkrachten rekenvaardigheden bij te brengen niet is doorgegaan. Het is van belang dat de leerkrachten de leerstof beheersen en daarnaast ook didactische vaardigheden bezitten. Door de leerkrachten is aangegeven dat ze periodiek bijscholing nodig hebben en daar wil de vakvereniging op inspelen.

Het project dat in 2013 is begonnen, werd in het begin door Staatsolie gefinancierd en daarna deels door Self Reliance, die nu de hoofdsponsor is. Er wordt aan de leraren die deelnemen slechts een onkostenvergoeding gegeven voor hun transport. Tot in Apoera, Stoelmanseiland en Atjoni doen leerlingen mee aan de olympiade. Hiervoor zijn sessies gehouden met schooldirecteuren door de vereniging. Het aantal deelnemers is volgens de vereniging gestegen mede dankzij de website en social media. Helaas doen een aantal prominente jeugdscholen de laatste jaren niet meer.

Directeur van de Hendrikschool, Gusta Kesoemoarso, juicht het initiatief van de vereniging toe. Ze geeft aan niet zeker te zijn dat haar school wederom de winnaar zal leveren. “Ik heb wel een aantal van de leerlingen gezien dat veel potentie heeft. Natuurlijk hoop je voor het beste”. Voor de kinderen kan het een tool zijn om zaken beter te analyseren.

Raoul Lith
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April