Minister Ferrier krijgt ultimatum van een week
13 Jul, 14:24
foto
Vakbondsleider Wilgo Valies spreekt de boze leerkrachten toe in de hal van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. (Foto: Raoul Lith)


De onderwijsgevenden hebben fel geprotesteerd bij het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Minister Lilian Ferrier was niet aanwezig. Er is wel een duidelijke boodschap achtergelaten: binnen een week willen de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS) met de minister in gesprek gaan over de situatie in het onderwijs. Als dat niet gebeurt, zal er zolang actie gevoerd worden totdat het onderhoud komt.

Er is voornamelijk geprotesteerd tegen de plannen van de overheid om in zeer korte tijd het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) een onderdeel te maken van de universiteit. Op deze manier wil de regering de “kwaliteit van het onderwijs omhoog” trekken. De onderwijsgevenden benadrukken niet tegen verbetering te zijn. “De tijd is te kort, IOL en ADEK zijn beide niet ready hiervoor. Beide instituten hebben te maken met materiaal tekorten, de studieperiode zal met gemiddeld twee jaar verlengd worden, er zijn teveel vragen onbeantwoord,” zijn enkele van de bezwaren van de onderwijzers.

De leerkrachten zijn vurig, hoewel de groep niet zo groot meer was als bij het centrum van de bond aan de Frederik Derbystraat. Van daaruit moesten zij met eigen vervoer naar het ministerie. De leerkrachten zijn verschrikkelijk boos op minister Ferrier en de regering onder leiding van president Desi Bouterse. “Alle structuren worden door deze regering kapot gemaakt,” roept Martha Becker van het IOL. Ze is naar voren gelopen en heeft de microfoon van vakbondsleider Wilgo Valies overgenomen. “Ze maken politieke partijen kapot, organisaties en stichtingen maken ze kapot maar het IOL maken ze niet kapot! Ze beginnen met een cassavefabriek, kapot. Ananasaanplant, kapot. Naschoolse opvang, kapot. Maar het IOL maken ze niet kapot!”

De BvL en ALS hebben de boodschap bij een onderdirecteur achtergelaten. “We hebben aangeven dat we de minister een week de tijd geven om met een antwoord te komen,” deelt Valies mee. We hebben sinds 30 april de minister geschreven over een aantal knelpunten in het onderwijs. We zijn niet bereid langer te wachten. Als er geen overleg komt, zullen we tot het uiterste gaan. Dat betekent dat het hele veld in beweging gaat komen. Vandaag was een voorproefje.”

De acties bij de ingang van de universiteit gaan ondertussen gewoon door, voegt Valies eraan toe. “We zijn daar al een week in actie. De minister heeft niet eens de moeite genomen om ons op te roepen om over de problemen te praten. Dus een duidelijk negeren van het veld. Leraren hebben problemen met een besluit van het ministerie. Men gaat daar gewoon aan voorbij alsof er niets aan de hand is. We snappen het niet, we zijn al moe, we wachten te lang. Als de minister oorlog wil zal er oorlog komen.”

René Gompers