Olie daalt voor de tweede week, aanbod versoepelt
13 Jul, 13:31
foto
De olieproductie van de Opec-landen (l) en van Saudi-Arabië vanaf 2015 tot heden. (Beeld: Reuters)


De olieprijzen zijn voor de tweede opeenvolgende week gedaald, na de heropening van Libische havens en het vooruitzicht op Iraanse olie-export ondanks de Amerikaanse sancties. Brent ruwe olie is vandaag gedaald met 36 dollarcent (0,5%) tot US$ 74,09 per vat. Daarvoor was het al 1,3% gedaald. Voor deze week is de daling rond de 4%.

Amerikaanse benchmark West Texas Intermediate crude is 12 dollarcent verlaagd tot US$ 70,22. Ook de Amerikaanse olie noteert een wekelijkse daling van ongeveer 4%.
Eind juni en begin juli naderde de olieprijs US$ 80 per vat door verstoringen in het olieaanbod van Libië en Venezuela. Ook de vrees dat Washington alle kopers van Iraanse olie zou dwingen de import vanaf november tot nul te reduceren, beïnvloedde de olieprijs.

Maar de prijzen verzwakten de afgelopen dagen toen OPEC-lid Libië zijn havens in het oosten heropende en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zei dat Washington zou overwegen sommige kopers van Iraanse ruwe olie dispensatie te verlenen. De prijzen daalden ook te midden van een bredere marktangst dat een Amerikaans-Chinees handelsgeschil de wereldwijde economische groei zou kunnen treffen.

"Terwijl de oliemarkt niet kon ontsnappen aan de toenemende spanningen en het verzuurde sentiment op de financiële markten, ging de verkoop meer over tekenen van stijgende voorraden", zei Carsten Menke, analist van Julius Baer. "Als Iran was geweerd van de markt, geloven we dat de olieprijzen zouden stijgen naar US$ 90 per vat. Dat zou hebben kunnen leiden tot een aanzienlijke brandstofinflatie, die vervolgens een negatief effect zou hebben op de consumenten en de handel. Uiteindelijk zou het de economie schaden," voegde hij eraan toe.

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) waarschuwde donderdag dat de wereld te weinig reservecapaciteit heeft en dat eventuele nieuwe verstoringen de olieprijzen verder kunnen opdrijven. "Aan de basis van de malaise van olieprijzen vanmorgen zijn de lage cijfers voor de vraag naar olie uit China. 's Werelds grootste importeur van ruwe olie heeft zijn aankopen vorige maand teruggebracht tot een dieptepunt van 2018,' zei Stephen Brennock van PVM-makelaardij.