India: Hooggerechtshof bekritiseert regering over Taj Mahal
12 Jul, 16:26
foto
Het witte marmer van de Taj Mahal verkleurt door vervuiling. (Getty Images)


Het Indiase Hooggerechtshof heeft kritiek geuit op de regering. De overheid heeft volgens het hof gefaald om de Taj Mahal te beschermen. De rechtbank zei dat zowel de federale als de deelstaatregering "lethargie had laten zien " in het nemen van stappen om de verslechterende toestand van het monument aan te pakken.

De opmerkingen van de rechtbank kwamen naar aanleiding van een petitie waarin bezorgdheid werd geuit over de impact van vervuiling op het monument uit de 17e eeuw. De Taj Mahal is één van 's werelds toonaangevende toeristische attracties. Het trekt elke dag wel 70.000 mensen.

In mei van dit jaar had de rechtbank de regering al opgedragen om buitenlandse hulp te zoeken om de "verontrustende kleurverandering" van de marmeren structuur te herstellen. Het hof had toen gezegd dat het beroemde graf, gebouwd van wit marmer en andere materialen, geel was geworden en nu bruin en groen werd. Verontreiniging, bouw en insectenmest behoren tot de oorzaken.

De regering vertelde de rechtbank dat er een speciale commissie was ingesteld om maatregelen voor te stellen om vervuiling in en rond het monument te voorkomen. Het heeft al duizenden fabrieken dicht bij het monument gesloten, maar activisten zeggen dat het witte marmer nog steeds aan glans verliest.

De riolering in de Yamuna-rivier, die langs het monument loopt, trekt ook insecten aan die afval uitscheiden op de muren en ze bevlekken.