BvL en ALS laten vrijdag hun tanden zien aan Ferrier
12 Jul, 00:00
foto
Minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.


Met een heftig en massaal protest willen de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie van Leerkrachten in Suriname vrijdag laten zien dat ze de houding van minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur niet accepteren. De leerkrachten over alle linies zijn opgeroepen voor een eenmalige protestactie om 11.00 uur in het BvL-centrum aan de Frederik Derbystraat. Van daaruit wordt er actie ondernomen.

Intussen ligt vanaf vrijdag het onderwijs op het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) volledig stil. Docenten staan dagelijks voor de ingang van de universiteit en verhinderen dat mensen met hun auto's op het terrein kunnen. Ook op de universiteit worden er al bijkans drie weken geen colleges gegeven, omdat het wetenschappelijk personeel in actie is. Vandaag heeft de minister een vervolggesprek met het bestuur van de vereniging.

Docenten van het IOL, die aangesloten zijn bij de BvL, vinden dat de minister samen met hen en alle betrokkenen in overleg moet treden over de incorporatie van de onderwijsinstelling bij de universiteit. Er is een vergadering geweest, maar volgens de docenten was het een eenrichtingsverkeer. Zij willen overleg met de minister, die wordt verweten niet te willen communiceren. Docenten hebben op een persconferentie van de BvL en ALS aangegeven dat zij met respect behandeld willen worden. Zij zijn niet tegen de incorporatie van het IOL bij de universiteit, maar deze moet goed voorbereid worden. Zij zitten met veel vragen die niet beantwoord zijn.

Wilgo Valies, voorzitter van de BvL en ALS, benadrukte dat volgens de minister leerkrachten over de gehele linie niet deugen. Ferrier doet voorkomen alsof overal onbevoegde en onbekwame docenten voor de klas staan. Alle schuld van de kwaliteit van het onderwijs wordt gegeven aan de leerkrachten, zonder dat de overheid de hand in eigen boezem steekt. Met de actie vrijdag willen de onderwijsbonden een krachtig signaal geven aan de regering om in te grijpen. Indien dat niet gebeurt, voorspelt Valies dat de situatie zal verergeren.

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April