WK 2018: Kroatië voor het eerst in de WK-finale
11 Jul 2018, 17:45
Mario Mandzukic schopt Kroatië naar de finale. (Foto: Reuters)

Underdog Kroatië is verrassend de tweede finalist geworden en heeft zich voor de eerste keer in zijn historie geplaatst voor de finale van een WK-toernooi. In de verlengingen zagen de Kroaten kans het jonge Engelse team van Gareth Southgate te verslaan met 2-1. Kroatië speelt zondag in de finale tegen Frankrijk.

Kroatië heeft voor de derde keer in dit toernooi verlengingen afgedwongen. Nadat Kroatië in de 5’ minuut op achterstand kwam door een vrije trap van Kieran Trippier gingen Modric en co op zoek naar de gelijkmaker. Voor het schot van Trippier in de bovenhoek komt Danijel Subasic te laat. Ivan Perisic zorgt voor de gelijkmaker in de tweede helft. Kroatië bruiste vanaf dat moment, Engeland ontsnapte een paar keer.

Perisic heeft een fantastische tweede helft waarbij hij enkele keren de gelijkmaker mist. Eerst wordt een knal van hem afgeblokt door Kyle Walker en dan heeft Perisic een schot op de paal. Ivan Rakitic krijgt de rebound niet verder dan Jordan Pickford. Dan komt Perisic voor Walker na een verre voorzet. Met een hoop uitgestoken been tikt hij de bal voorbij Pickford.

En dan keert de strijd zich. De Kroaten gooien zich helemaal in de strijd, Pickford krijgt nauwelijks tijd om te ademen. Pickford moet in allerijl redden nadat Perisic een zwakke pass van Walker onderschept. Dan is het tijd voor Mandzukic om Pickford te tarten. Hij haalt uit met een lange bal, de Engelse goalie staat op zijn plaats. Rakitic, Perisic en Modric zetten de lijnen uit op weg naar een overwinning.

Engeland bibbert. Harry Kane kan nog even prikken, maar zijn schot gaat naast het doel. Dan komen de verlengingen. In de eerste verlenging redt Pickford acrobatisch met zijn voet een schot van dichtbij van Mario Mandzukic. In de 108e minuut eist Mandzukic zijn rol. Hij knalt de bal in de netten van Pickford en, Kroatië is twaalf minuten verwijderd van de finaleplaats.

De Kroaten zitten niet achterover en blijven de aanval opzoeken. Ze komen zelfs nog dichtbij de 3-1, maar Pickford redt de Engelsen nog eens. Engeland speelt zaterdag om de derde plaats tegen België die gisteren heeft verloren van Frankrijk.