Jogi dringt aan op informatie over Alcoa
11 Jul, 18:57
foto
Assembleelid Mahinder Jogi stelt vragen over Alcoa. (Foto: Raoul Lith)


“We hebben afgesproken dat de kwestie Alcoa besproken zou worden. We hebben dat niet gezien, er moeten daarvoor redenen zijn. U begrijpt dat de hele samenleving zit te kijken van wat er nu gaat gebeuren”, zegt Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) in De Nationale Assemblee (DNA). Hiermee vraagt hij opnieuw naar de stand van zaken over de Brokopondo Overeenkomst en de daaruit voortvloeiende Memorandum van Understanding (MoU) tussen Alcoa en de regering.

“De regering heeft beloofd ons informatie te geven en ik weet dat het parlement een brief heeft gestuurd naar de regering”, vervolgt Jogi. Hij vraagt daarom aan de voorzitter van DNA, Jennifer Geerlings-Simons, wat precies gaat gebeuren en wanneer het gaat gebeuren. Simons verwijst in haar beantwoording naar eerdere afspraken die zijn gemaakt in DNA en dat zij een brief zou richten naar de regering. Het gaat om een algemene brief over specifiek de acute ontmanteling van de plant.

“We hadden namelijk een brief van de regering gekregen waarin de regering had aangekondigd dat die gewijzigde Brokopondo overeenkomst vóór eind juli het parlement zou bereiken”, zegt Simons. Ondertussen hebben berichten DNA bereikt, en het stond volgens de Assembleevoorzitter ook in de brief, dat de plant nu wordt ontmanteld. Ook daarover zijn er vragen die niet per se via de eerdergenoemde brief van het parlement aan de regering worden verstuurd. “Daar is nu een oplossing voor gevonden, de brieven zijn nu weg. We hebben deze week aan de regering gegeven, we hebben gevraagd om schriftelijke antwoorden zodat het duidelijk is”, laat Simons weten. Zij plant het besluit voor de openbare vergadering voor de komende week.

Jogi voegt daaraan toe dat wanneer de regering beloofd heeft om eind juli te komen met de gewijzigde Brokopondo Overeenkomst dat de tijd dringt. “Wij hopen niet dat de regering een spelletje speelt”, zegt het lid. “Laten we niet hopen. De regering heeft gezegd vóór eind juli en ik kijk mee met u”, luidt de reactie van Simons.

Sedert Alcoa in 2015 aankondigde dat zij de activiteiten in Suriname zou stopzetten, zijn er diverse malen in DNA vragen aan de regering gesteld. In 2017 is de MoU die de afspraken over de beëindiging van de Brokopondo Overeenkomst moest vastleggen, door zowel de coalitie als oppositie verworpen. De regering heeft geen antwoord gegeven tot nu toe op indringende vragen vanuit DNA.

Yvanka Ozir-Awailame

Monday 22 April
Sunday 21 April
Saturday 20 April