Chinese Hunan provincie heeft kantoor in Suriname
11 Jul, 22:32
foto
Het vroegere Surpost-gebouw aan het Kerkplein is nu het kantoor van de Chinese Hunan Provincie. (Foto: Raoul Lith)


In het SPSB- Surpost-gebouw aan het Kerkplein is op dinsdag het kantoor voor de Hunan provincie ceremonieel in gebruik genomen. Het kantoor is bedoeld voor bedrijven die in Suriname werken en hun basis in deze provincie in China hebben, met name Broad Homes, legt de directeur van de Surinaamse Postspaarbank, Ginmardo Kromosoeto uit. Hij geeft aan dat deze constructie de communicatielijnen veel korter maakt.

De SPSB directeur zegt dat het de bedoeling is dat het gebouw in de toekomst 24 uur per dag open is. Gezien het tijdsverschil met China komt dit volgens hem goed uit. Hij hoopt dat tegen het eind van het jaar de fabrieken volledig in productie zijn, zodat de huizen die gebouwd worden ook zichtbaar zijn.

Suriname heeft ook een economisch kantoor in de provincie Hunan, weet de minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle. Er wordt gekeken hoe ook hier de consulaire aangelegenheden kunnen worden opgepakt. De opening van het kantoor in Suriname is volgens haar een duidelijk voorbeeld hoe de regering geïntegreerd - behalve het politieke - probeert het economisch gewicht van de grond te krijgen. De opening van het kantoor betekent in één keer een economische boost voor Suriname.

De bewindsvrouw sprak haar dank uit voor het initiatief dat de SPSB heeft genomen, maar ook dat Broad Homes een plek in Suriname heeft gevonden en gelooft in de economische mogelijkheden in het land. Het kantoor in Suriname biedt volgens de Buza-minister de mogelijkheid om het Caribisch kantoor van de ‘Hunan based businesses’, als brug naar de veertien andere Caricom-landen te worden. Beighle zegt dat de afgelopen week tijdens de staatshoofdenconferentie in Jamaica nog de mogelijkheid tot het aangaan van joint ventures in het Caribisch Gebied is besproken.

Elaine Lok, vertegenwoordiger van de chairman van Broad Homes Suriname vertelt dat al meer dan twintig jaar gewijd is aan het bevorderen van de bilaterale relaties tussen China en Suriname. Er zijn vaker high level bezoeken geweest in beide landen en er is geloof dat dit soort samenwerkingsverbanden van goede invloed zijn en politieke, economische en sociale effecten hebben.

Scheidende ambassadeur van China, Zhang Jinxiong, zegt dat de bilaterale relaties een nieuwe hoogte bereikten sinds het bezoek van de president Desi Bouterse aan China in 2013. Het kantoor is het voorbeeld van die goede relatie. Zijn overheid is bezig met het voorbereiden van de eerste fase van het 1000–huizen project als schenking aan de Surinaamse overheid.

Als alles goed gaat, wordt dit jaar nog gestart met de eerste 350 huizen. Het geld hiervoor is al beschikbaar gesteld en in China is de aanbestedingsprocedure gaande. Broad Homes zal een nieuwe techniek en materialen gebruiken binnen het project, zoals ook gebruikt wordt in China. Samen met de Surinaamse overheid zal worden gekeken naar het helpen van landen in het Caribisch Gebied met het bouwen van huizen. De Hunan provincie is bekend voor zijn agrarische technologie en is ook de geboortestad van Mau Zedong, de grondlegger van de People’s Republic of China. Er zijn volgens de ambassadeur in de provincie veel bedrijven die bekend staan om hun nieuwe technieken. Het kantoor zorgt voor nauwere banden tussen Suriname en de Hunan provincie, waardoor er zeker meer projecten zullen volgen, belooft de ambassadeur. Het kantoor moet ook kijken naar de voordelen van Suriname en moet de ontwikkelingsstrategieën van Suriname en China met elkaar verbinden.


Raoul Lith

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April