Thailand: Alle jongens en coach veilig uit grotten
10 Jul, 09:47
foto
Alle 12 jongens en hun coach zijn veilig uit de grotten gehaald nadat ze er op 23 juni in opgesloten raakten. (Getty Images)


Alle 12 jongens en hun coach zijn levend gehaald uit het Thaise Tham Luang
grottenstelsel. Miljoenen mensen in Thailand en over de hele wereld die elke stap van deze gevaarlijke reddingsmissie hebben gevolgd, zijn opgelucht. Zondag en maandag waren steeds vier jongens uit hun benarde situatie gehaald. Vandaag zijn de laatste vier en hun coach ook uit de grotten gehaald.


De jongens - tussen 11 en 16 jaar - gingen op 23 juni na een training met hun 25-jarige voetbaltrainer de grot in. Ze werden vervolgens ingesloten door vloedwater na zware regenval en trokken zich verder terug in de grot om zich in veiligheid te brengen.

Het nieuws dat ze waren vermist, leidde tot een enorme zoekactie met meer dan 1.000 mensen, waarbij verschillende deskundige grotduikers van over de hele wereld naar Thailand vlogen om te helpen. Op 2 juli, negen dagen later, vonden Britse duikers de hongerige en vermoeide groep op een richel in een grot waar ze zich had verzameld. De vondst van de hele groep zorgde voor blije scènes in Thailand.

De jubelstemming veranderde echter snel in ernstige bezorgdheid, nadat het leger waarschuwde dat de jongens tot vier maanden zouden moeten wachten voordat de overstromingen zouden verdwijnen en ze konden worden gered. Duikers brachten eten en andere benodigdheden naar de groep. Ook een marine-arts werd de grot ingestuurd om voor de groep te zorgen.

Maar op zondag besloten de Thaise autoriteiten dat ze moesten handelen, omdat de vrees toenam dat de overstroming zou verergeren na zware regenval. En zo begon een opmerkelijke operatie om het team te redden. Vier jongens werden op zondag uit de grotten gehaald, vier op maandag, en de overgebleven vier en hun coach vandaag.

Het laatste deel van de operatie is de terugkomst van vier reddingsduikers, waaronder één arts, die met de jongens in de grot bleef nadat ze waren gevonden.

Saturday 23 February
Friday 22 February
Thursday 21 February