President belooft spoedige oplossing situatie AdeKUS
10 Jul, 00:53
foto
President Desi Bouterse leidt het gesprek met de studenten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Hij deelt de bezorgdheid over de situatie op de hoogste onderwijsinstelling. (Foto: NII)


President Desi Bouterse en onderwijsminister Lilian Ferrier hebben studenten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) te kennen gegeven hun bezorgdheid over stagnatie in het onderwijs, te delen. De president ontving de studenten maandag, nadat zij op 5 juli een brief naar hem hebben geschreven. Ferrier heeft aangegeven de zorgpunten van de studenten mee te zullen nemen in het gesprek dat ze vandaag heeft met het bestuur van de Vakvereniging Wetenschappelijk Personeel van de Universiteit (VWPU). De actie van de docenten, waarbij er geen les wordt gegeven, is de derde week ingegaan.

De studenten hebben in hun brief enkele knelpunten en eventuele oplossingsmodellen opgenomen. De president gaf aan zich heel erg zorgen te maken over de ontstane situatie en dat alle stakeholders samen een bijdrage zullen moeten leveren om te komen tot een oplossing, zodat studenten niet gedupeerd worden. De regering is bereid er alles aan te doen om de colleges zo snel als mogelijk te laten hervatten, meldt het Nationaal Informatie Instituut.

Emanuel Scheek, vertegenwoordiger van de studenten tevens lid van het universiteitsbestuur, verklaarde dat de studenten willen gaan voor de oplossingen die zij op papier hebben staan en dat het een commitment van alle partijen eist. Volgens Scheek zou de brief sedert 2017 aan de president overhandigd worden. De problemen op de universiteit hebben volgens hem nu een climax bereikt en de studenten willen het risico voorkomen dat hun toekomst in gedrang komt.

De vicevoorzitter van De Nationale Assemblee, Melvin Bouva, benadrukte dat de regering en ook het parlement de noodzaak inzien om de enige universiteit in Suriname op het niveau te brengen waar het moet zijn. Volgens Bouva moeten de problemen op de universiteit fundamenteel worden opgelost.