Demonstratie aanwezigheid van geesten met Santokhi
10 Jul, 01:32
foto
VHP-voorzitter Chan Santokhi is de hoofdgast tijdens een demonstratie van stichting Paranormal Research & Investigation Society Suriname. De staven wijzen in zijn richting. (Foto: René Gompers)


In Suriname zijn ‘ghosthunters’ en ‘paranormal investigators’ vanaf maandag officieel actief. Sarvesh ‘Kumar’ Joshi demonstreert met koperen staafjes de aanwezigheid van geesten. Een geest wijst middels de staafjes aan waar van de zaal VHP-voorzitter Chan Santokhi en het publiek zitten. De demonstratie is onderdeel van de ‘launching ceremony’ van stichting Paranormal Research & Investigation Society Suriname (PRISS), in de Flex Mall.

Na enkele jaren succesvol veldwerk te hebben verricht, hebben Sarvesh en echtgenote Shivanie besloten een officiële organisatie op te richten. Het paar heeft studies gedaan en is gecertificeerd. Sarvesh is secretaris en Shivanie voorzitter. Naast het onderzoeken van paranormale activiteiten en begeleiding heeft de stichting als doel om de samenleving bewuster te maken over de geestelijke wereld, geeft ze aan. Het gebeurt nog te vaak dat mensen, die vooral in nood verkeren, door kwakzalvers worden opgelicht. Uit hun onderzoeken is ook gebleken dat oorzaken van sommige problemen voor het grootste deel niet spiritueel zijn, deelt Sarvesh mee. “Van de 100 gevallen bijvoorbeeld hebben 90 totaal niets te maken met het paranormale. Daardoor treft men verkeerde maatregelen die zaken erger kunnen maken.”

“Spoken, geesten, demonen, ze bestaan,” deelt Sarvesh aan Starnieuws mee. “We hebben het graag over God, maar niet over de andere kant. Men houdt geen rekening mee met de invloed die ze hebben op ons dagelijks leven, op ons lichaam en geest. Ook God waarschuwt over de slechte entiteiten en energieën. In heilige boeken wordt er veelvuldig over ze gesproken. Maar men wil daar niets van horen. En als men te maken krijgt met ze, gaat men niet gauw opzoek naar hulp, omdat het raar klinkt als je over spoken en geesten praat. Daarom zijn wij er. Wij kunnen wetenschappelijk vaststellen of iets paranormaal is en als dat het geval mocht zijn, begeleiden we verder.”

Het publiek mag ook de instrumenten bezichtigen die de aanwezigheid van ‘andere’ entiteiten op bepaalde plekken en ruimtes meten. Tussen de elektronische apparaten staat een heuse glazen bol. Sarvesh pakt twee koperen staven die grondig onderzocht worden door Santokhi, voordat de demonstratie begint. Een vierde deel, het eindstuk van de staven, is 90 graden gebogen en vormen handvatten. De handvatten zijn omgeven door een koperen omhulsel. Slap hangen de staven bij het onderzoek van Santokhi en andere leden van de VHP. De staven kunnen makkelijk in elke richting bewegen als de houder met de polsen de omhulsels beweegt.

Stevig houdt Sarvesh de handvatten vast maar de staven hangen gewoon in de ruimte. “Waar zit Santokhi,” vraagt hij. De staven hangen niet meer slap en draaien langzaam naar rechts, richting Santokhi, en stoppen resoluut bij Santokhi. “En waar zit het publiek?” vraagt Sarvesh weer. De staven bewegen de andere kant op, naar links waar het publiek heel stil zit. “Net zoals er radiogolven in de lucht zitten, zo zijn de entiteiten aanwezig,” legt Sarvesh uit. “We kunnen hun aanwezigheid met instrumenten vaststellen. Maar we hebben allemaal ook intuïtie, een natuurlijk instrument.”

Aan de wand hangen er posters van de meest voorkomende duistere machten en paranormale talenten. Sommigen boze geesten zijn al bekend in bepaalde delen van de samenleving zoals de Incubus en Sucubus, die veel lijken op ‘apukus’, geesten die vooral tijdens het slapen aanvallen. Voorzienigheid, telepathie en het lezen van aura's zijn enkele talenten waar de stichting ook aandacht aan schenkt. Santokhi merkt op dat de stichting een goede bijkomstigheid is en een bijdrage kan leveren aan een positieve geestelijke ontwikkeling. “Suriname heeft veel culturen en veel geloofsstromingen. We halen vaak als voorbeeld van de synagoge naast de moskee. Maar we gaan nooit binnen kijken. We weten ook weinig van de kromanti. We weten op dat gebied heel weinig af elkaar. Met deze stichting kan er verdieping komen.”

René Gompers