Nog geen oplossing geschil met radiologen en verzekeraars
10 Jul, 00:00
foto


Mensen die radiologische diensten en fysiotherapie nodig hebben, blijven zich blauw betalen, zonder dat er uitzicht is op een oplossing. Diverse particuliere radioklinieken accepteren geen verzekeringspasjes van de particuliere verzekeraars, terwijl patiënten van Staatsziekenfonds moeten bijbetalen voor MRI, CT-scan en andere diensten.

Minister Antoine Elias van Volksgezondheid om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws "wij zijn nog bezig". Meer informatie over wanneer er een oplossing komt, kan hij niet geven. Op 18 mei is er een bespreking gehouden onder leiding van vicepresident Ashwin Adhin met diverse betrokkenen in de gezondheidssector. Afgesproken is dat de regering op zoek zal gaan naar een oplossing voor de achterhaalde tarieven van de radiologische zorg.

Tot overmaat van ramp zijn echo-apparaten van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo defect. Op dit moment worden er alleen echo's gemaakt voor spoedgevallen en mensen die zijn opgenomen. Mensen die verwezen worden, kunnen geen echo maken in dit ziekenhuis. Dit jaagt verzekerden in nog meer kosten en oponthoud.

De radiologische klinieken hebben aangegeven dat de tarieven, die vanaf 2012 gelden, achterhaald zijn. De SRD is enorm gedevalueerd, waardoor zij niet in staat zijn hun dienstverlening met deze tarieven op niveau te houden. De radiologische klinieken stellen dat ze niet onder de kostprijs, zorg kunnen verlenen. Er is volgens hen geen rek meer in.

Hoewel vanuit Volksgezondheid is meegedeeld dat er geen extra betaling zal worden gevraagd, blijkt dit in de praktijk niet het geval te zijn. Zo rekent het ziekenhuis SRD 120 voor een behandeling bij de fysiotherapeut. SZF keert maar SRD 65 per behandeling uit. Het verschil moet de patiënt betalen, zonder dat hij deze kan reclameren. Veel mensen zijn niet in staat om de extra kosten op te hoesten, waardoor zij niet in staat zijn foto's te maken.