Thailand: Nog eens vier jongens uit grot gehaald
09 Jul, 20:33
foto
De gevaarlijke reddingsmissie in het grottenstelsel Tham Luang in Thailand.


Duikers hebben op de tweede dag van een complexe operatie nog vier jongens gered uit een enorm grottenstelsel in het noorden van Thailand. De Thaise marine-seals die de reddingsoperatie hebben geleid, hebben bevestigd dat in totaal acht jongens uit de grotten zijn gehaald. Van de groep van 13 zijn er nog vier jongens en hun voetbaltrainer in de grotten.

De groep raakte op 23 juni opgesloten nadat zware regenval overstromingen veroorzaakte in de grotten. Na negen dagen werd de groep door duikers gevonden. Zondag werden de eerste vier jongen veilig naar buiten gebracht, waarna de reddingsmissie een nacht werd onderbroken om de zuurstoftanks te vervangen.

Vóór de bevestiging dat er op maandag nog vier jongens waren gered, werden luchtambulances gezien vanuit het grottensysteem en kwamen ambulances aan in het ziekenhuis in het nabijgelegen stadje Chiang Rai. Net als bij de eerste vier verkeren de jongens die maandag zijn gered, volgens verklaringen in redelijke gezondheid.

De reddingsoperatie wordt gecompliceerd door secties in de grot waar moet worden gedoken - soms in een zeer beperkte ruimte - en moet worden geklommen. Correspondent Dan Johnson van de BBC zegt dat het om een voorzichtige, delicate operatie gaat met risico's. Maar hij voegt eraan toe dat deze gewaagde, gevaarlijke en gecompliceerde oefening succes levert tegen moeilijke verwachtingen in, en dat de opluchting de spanning van de situatie begint te doorbreken.

Nadat maandag de operatie was beëindigd, vertelde het hoofd van de reddingsmissie Narongsak Osottanakorn de verslaggevers: "Alle vier jongens zijn in het ziekenhuis aangekomen, ze zijn allemaal veilig." Hij zei dat de tweede dag van de operatie soepeler verliep dan de eerste, en twee uur minder duurde naarmate de procedure werd verfijnd. Dinsdagochtend zullen pogingen worden ondernomen om de resterende vier jongens en de voetbaltrainer te redden.

Een enorme pompoperatie zou hebben bijgedragen tot het verlagen van het waterniveau in het grottensysteem, waardoor het in- en uitstappen veel gemakkelijker was dan het was. De Thaise autoriteiten zeggen dat de geredde jongens rijstepap kunnen eten, hoewel hun verzoek om een favoriet varkensgerecht is afgewezen totdat hun spijsvertering na 10 dagen zonder voedsel is hersteld.

De overheid controleert strikt de informatie over de redding. De namen van de jongens die zijn gered, zijn niet vrijgegeven en zelfs hun ouders hebben ze niet mogen zien - om gezondheidsredenen zeggen Thaise functionarissen.

Een team van 90 deskundige duikers - 40 uit Thailand en 50 uit het buitenland - heeft in het grottensysteem gewerkt. Ze hebben de jongens door duisternis en verzonken gangetjes geleid naar de monding van het grottenstelsel van Tham Luang.

Van en naar waar de jongens zijn gevonden, behelst een vermoeiende reis, zelfs voor ervaren duikers. Het proces omvat een mix van wandelen, waden, klimmen en duiken langs geleide touwen die al op hun plaats zijn. Met volgelaatsmaskers, wat gemakkelijker is voor beginnende duikers dan traditionele beademingsapparaten, wordt elke jongen vergezeld door twee duikers, die ook zijn zuurstofvoorraad dragen.

Het moeilijkste deel is ongeveer halverwege bij een gedeelte, de zogenaamde "T-kruising", dat zo nauw is dat de duikers hun luchttanks moeten uitdoen om erdoor te komen. Voorbij dat gedeelte is een grot - Kamer 3 genoemd – dat is veranderd in een basiskamp voor de duikers. Daar kunnen de jongens rusten voordat ze de laatste, gemakkelijkere wandeling naar de ingang maken. Ze worden vervolgens naar het ziekenhuis in Chiang Rai gebracht.

Om aan te geven hoe gevaarlijk de reis kan zijn, is vrijdag een voormalige Thaise marineduiker gestorven in de grotten. Saman Gunan keerde terug van een missie om de groep te voorzien van zuurstoftanks toen hij geen zuurstof meer had. Hij verloor het bewustzijn en kon niet worden gereanimeerd. Zijn collega's zeiden dat ze "het offer van onze vriend niet zouden verspillen".