Haïti: Woede demonstranten keert zich tot president Moise
09 Jul, 12:25
foto
Het geweld in Haïti heeft geleid tot wijdverspreide plunderingen. (Foto: AFP)


De woede over een stijging van de brandstofprijzen in Haïti uit zich nu in een gewelddadige eis tot het aftreden van president Jovenel Moise. Minstens vier mensen zijn gedood in drie dagen van protesten tegen een steile stijging van de brandstofprijzen die de Haïtiaanse regering vrijdag heeft opgelegd.

Demonstranten hebben voertuigen in brand gestoken en wegen in de hoofdstad Port-au-Prince, en andere steden geblokkeerd. De Caribische Gemeenschap (Caricom) heeft haar bezorgdheid uitgesproken over het gewelddadig protest in Haïti, dat een lidstaat is van de Gemeenschap. Caricom-voorzitter Andrew Holness zegt in een verklaring dat: "De Gemeenschap het verlies van mensenlevens, eigendommen en de schade aan de infrastructuur betreurt en vraagt om terughoudendheid en een einde aan de protesten en het geweld."

Hij merkt op dat de problemen die deze protesten hebben veroorzaakt alleen kunnen worden opgelost in een sfeer van rust. De Caricom verwelkomt dan ook de acties die worden ondernomen om de situatie te neutraliseren. Holness verklaart dat de Gemeenschap uitkijkt naar een spoedige terugkeer naar de normale gang van zaken en verwelkomt in de tussentijd de steun van de Verenigde Naties bij het toezicht op de situatie.

De tweecijferige stijging van de prijs van benzine, diesel en kerosine was onderdeel van een overeenkomst met het Internationaal Monetair Fonds om de overheidsinkomsten van Haïti te verhogen. Het veroorzaakte wijdverspreide woede en in sommige gebieden, zoals Delmas, mondden de protesten uit in plunderingen.

Hoewel de regering op zaterdag een tijdelijke opschorting van de maatregel heeft aangekondigd, heeft het de woede van de betogers niet onderdrukt. Velen eisen nu het aftreden van president Moise. De regering stelt dat brandstofsubsidies de overheid te veel kosten, maar veel van die demonstranten zeiden dat ze het zat waren dat ze geen basisgoederen konden betalen - zoals rijst en spijsolie - en dat de 38% duurdere benzine het zelfs moeilijker voor hen maakt om de eindjes aan elkaar te knopen.

Betogers hebben supermarkten geplunderd, terwijl anderen maar pakten wat ze konden vinden. De politie heeft enkele vermeende plunderaars gearresteerd die een bankgebouw in de hoofdstad Port-au-Prince waren binnengegaan. Maar in andere gebieden van de hoofdstad leek de rechtshandhaving zoek.

Demonstranten, die beweren dat de opschorting van de prijsstijging niet genoeg is, hebben gedreigd om maandag, vandaag, een tweedaagse nationale staking te beginnen. Aangezien veel straten nog steeds zijn geblokkeerd door brandende barricades, hebben de Franse en Canadese ambassades laten weten dat ze maandag gesloten zouden blijven.
President Moise heeft er bij de demonstranten op aangedrongen "naar huis" te gaan, maar met enkele wetgevers die meedoen aan de oproep tot zijn ontslag, lijkt zijn positie verre van veilig.