Brazilië: Rechter blokkeert opdracht tot vrijlating Lula
09 Jul, 00:31
foto
Aanhangers van de voormalige Braziliaanse president Lula da Silva protesteren voor het TRF-4 Hof van beroep in Porto Alegre, Brazilië. (Foto: Reuters)


De opperrechter van een Braziliaans hof van beroep heeft de inspanningen van een andere rechter om de gevangengenomen voormalige president Luiz Inacio Lula da Silva zondag vrij te laten geblokkeerd. Rechter Joao Pedro Gerban Neto heeft het besluit van rechter Rogerio Favreto van de tafel geveegd. Er is een juridische strijd gaande om de populairste politicus van het land voorafgaand aan de verkiezingen in oktober vrij te krijgen uit de gevangenis.

Uit peilingen blijkt dat Lula die in de gevangenis zit voor omkoping, een derde termijn zou kunnen winnen als hij meedoet aan de presidentsverkiezingen. Maar de Braziliaanse kieswet verbiedt dat politici binnen acht jaar nadat ze schuldig zijn bevonden aan een misdrijf, zich kandidaat stellen.

Toch kan een electorale rechtbank geen definitieve uitspraak doen, waarbij Lula tot de volgende maand wordt uitgesloten van de presidentiële strijd. Er is door alle juridische geharrewar een wolk van onzekerheid ontstaan boven de presidentiële campagne. Het gehaal en getrek van zondag tussen de rechters kan aanhangers aanmoedigen om te hopen dat Lula nog steeds kan terugkeren om de links georiënteerden van Brazilië te verenigen.

Rechter Rogerio Favreto, die op het ministerie van Justitie onder Lula diende en werd aangesteld door zijn zorgvuldig uitgekozen opvolger, oordeelde eerder op zondag dat de voormalige president dezelfde voorwaarden zou moeten hebben om campagne te voeren als andere kandidaten. De hoofdrechter van het hof van beroep in het TRF-4, Carlos Eduardo Thompson Flores, heeft echter een verzoek van openbare aanklagers ingewilligd om Lula in de gevangenis te houden en Favreto's uitspraak te blokkeren.

De voormalige president zit een straf uit voor het aannemen van steekpenningen van een ingenieursbureau in ruil voor hulp bij het verkrijgen van contracten met een staatsbedrijf. Hij wordt geconfronteerd met nog eens zes processen voor andere beschuldigingen van corruptie. Lula heeft elke aanklacht ontkend.

In peilingen waarbij Lula ook meedingt naar de hoogste functie, wint hij meer dan het dubbele van de steun van zijn dichtstbijzijnde uitdager. Wanneer hij wordt uitgesloten van de campagne, zegt een derde van de ondervraagden dat ze hun stembiljet zullen verpesten of ze blanco zullen laten. Dat maakt het moeilijker voor linkse kandidaten zoals de voormalige gouverneur van Ceara, Ciro Gomes, om steun te vergaren in een zeer verdeeld veld. Volgens een enquête van vorige maand zou de steun voor de voormalige burgemeester van São Paulo, Fernando Haddad, meer dan verdriedubbelen als Lula hem ondersteund.