VWPU blijft in actie; gesprek met minister Ferrier dinsdag
06 Jul 2018, 18:54
foto
Het bestuur van de VWPU tijdens een persconferentie. Ryan Nannan (bestuurslid), Paul Brandon (secretaris), Dennis Wip (voorzitter) en bestuurslid Angelika Namdar. (Foto: René Gompers)


Het wetenschappelijk personeel van de Anton de Kom Universiteit in Suriname (AdeKUS) voert al twee weken actie om zijn eis van een salarisverhoging kracht bij te zetten. Het ziet er niet naar uit dat het gauw wordt opgeheven. De Vakvereniging Wetenschappelijk Personeel van de Universiteit (VWPU) onderhandelt niet meer met het universiteitsbestuur.

De minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur die is aangeschreven om een gesprek te voeren, liet eerst niet merken dat zij wil praten. De hulp van De Nationale Assemblee is ingeroepen. Dit heeft gemaakt dat VWPU komende dinsdag met minister Lilian Ferrier kan gaan praten. De actie gaat ondertussen gewoon door.
“We zijn niet in staking,” benadrukt VWPU voorzitter Dennis Wip. “Onderwijs, praktijk, administratieve diensten gaan niet door, onderzoek, dienstverlening, externe- en accreditatie activiteiten gaan gewoon door. Het punt is dat we een deel van onze taakstelling niet uitvoeren omdat we geen andere middelen hebben om het bestuur tot onderhandelen te krijgen.” De VWPU heeft op een persconferentie vandaag meegedeeld dat besloten is om rechtstreeks contact met de onderwijsminister.

Wip deelt mee dat de universiteit “volgens regelgeving en afspraken” al vanaf oktober 2017 over herziene salarissen zou beschikken. “Het universiteitsbestuur is niet pro actief geweest en heeft niet ervoor gezorgd dat in 2017 die middelen beschikbaar waren om uit te voeren datgene wat aan het wetenschappelijk- en staf personeel van de universiteit toekomt.”

Redenen niet valide
In februari zijn beide partijen in overleg getreden en onderhandeld. Een akkoord was toen bereikt; eind mei moest vastgesteld zijn wat de nieuwe lonen zouden zijn. De nieuwe salarisreeks is tot de dag van vandaag, een maand na de afgesproken datum niet vastgesteld geworden, deelt Wip mee. “Punt is dat die onderhandelingen elke keer weer op een manier zijn verlopen waarbij we zeggen dat het universiteitsbestuur geen pogingen heeft gedaan om te zorgen voor een oplossing.”

Het universiteitsbestuur heeft ondertussen in een persbericht aangegeven waarom aan de eis van 100 procent salariscorrectie niet kan worden voldaan. Het universiteitsbestuur stelt dat de aan de eis van de vakvereniging niet kan worden voldaan omdat de leden niet gekoppeld zijn aan de rest van het onderwijsveld waar er wel verhogingen van gemiddeld 120 procent zijn doorgevoerd. VWPU reageert dat de genoemde redenen niet valide zijn. Wip deelt mee dat de vakvereniging de eis elke keer heeft onderbouwd. Zaken zijn ook op schrift gesteld. Dat er wel een koppeling is, staat vast.

Met minister om de tafel
Het bestuur is ook met eigen voorstellen gekomen voor de looncorrecties. Die zijn weerlegt door de vakvereniging die heeft aangegeven waarom 100 procent juist is. Op 12 juni zou er een reactie komen van het bestuur op de hoogte van de salariscorrecties. Toen is meegedeeld dat het bestuur de dag daarop in spoedoverleg gaat met de onderwijsminister. “Dat was niet volgens afspraak, we konden niet instemmen omdat we wachtten op het besluit van het bestuur,” geeft Wip aan. “We hebben het bestuur een week gegeven om daarop in te spelen. Dat is niet gebeurd. We hebben toen besloten het onderhandelingspad met het bestuur te verlaten en met de minister van Onderwijs in contact te treden.” Het bestuur en de minister zijn op de hoogte gesteld van deze stap.

“We hebben een aantal keren getracht een gesprek met de minister te hebben,” deelt Wip mee. “We hebben niet de uitnodiging ontvangen zoals we gedacht hadden omdat het een dringende zaak is. Wij hebben in ons schrijven vastgelegd dat de tijd dringt, de periode van actie steeds groter wordt, het onderwijsproces mogelijk gestoord kan worden en studenten mogelijk een jaar verliezen.

“Omdat een reactie van de minister uitbleef zijn de onderwijscommissie van De Nationale Assemblee en Assembleevoorzitter Jenny Simons benaderd," deelt Wip mee. Zij hebben de minister wel zover kunnen krijgen om het gesprek aan te gaan. “We hebben vandaag een uitnodiging van de minister van Onderwijs ontvangen om met haar op dinsdag in vergadering te gaan. We zijn benieuwd wat we daar mogen bespreken. We kijken ernaar uit.”

René Gompers
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April