HBO-opleiding voor ambtenaren in november een feit
06 Jul 2018, 22:33
foto
Minister Mike Noersalim is blij met de HBO-opleiding voor ambtenaren die in november start.


De Hoger Beroepsopleiding Bestuurskunde en Overheidsmanagement voor Ambtenaren zal volgens minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken (Biza) op 14 november 2018 starten. Deze opleiding duurt vier collegejaren. Samen met de Stichting Onderwijs Ontwikkeling Nederland Suriname (SOONS) heeft Biza het implementatietraject tot operationalisatie reeds ingezet.

Noersalim deelt mee dat binnen het overheidsapparaat niet meer dan twintig procent van de ambtenaren een HBO-diploma heeft. Om te komen tot rationalisering, professionalisering en een stukje efficiëntie en effectiviteit, vindt de bewindsman het van belang dat gewerkt wordt aan de educatie van deze groep. “Met deze opleiding willen we komen tot een overheidsapparaat met meer HBO-kader”, zegt hij.

Als grote voorstander van kwaliteitsonderwijs streeft Noersalim naar internationale erkenning voor de opleiding. Er zal gewerkt worden aan het accrediteren van de opleiding. De accreditatie geschiedt door het Nationaal Orgaan voor Accreditatie. Bij de HBO-opleiding voor Ambtenaren zal het onderwijskundig concept van Action Learning worden toegepast: leren door te doen. Dit concept combineert ervaring met een systematische reflectie op de uitvoering. De kennis die op de opleiding wordt verkregen moet direct op de werkvloer worden toegepast, met als uiteindelijk resultaat professionalisering en rationalisering van de organisatie.

Biza start de opleiding in november met twee groepen, bestaande uit afdelingshoofden, beleidsmedewerkers en eventueel beleidsadviseurs. Volgens Inderpersad Baboeram, onderdirecteur Personeelsbeleid van Biza, zullen studenten na afronding een Bachelor-degree krijgen in Bestuurskunde en Overheidsmanagement. De colleges worden verzorgd in de avond. “We hebben gekeken naar de behoefte vanuit de andere ministeries. Bij de startfase zullen we eerst beginnen met deze twee groepen en in het vervolgtraject zullen we kijken hoe we dat zullen uitbreiden”, laat hij weten.

In februari dit jaar overhandigde de Werkgroep Hoger Beroepsopleiding voor Ambtenaren haar rapport aan Noersalim, met daarin het curriculum van de bacheloropleiding Bestuurskunde en Overheidsmanagement. Dit rapport biedt richtlijnen om tot implementatie van de opleiding te komen.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April