ABOP: Juk kolonisator ingeruild voor geldschieter
01 Jul 2018, 16:53
foto


Ondanks het gevecht van vrijheid, rechtvaardigheid en mensenrechten, dat onze voorouders gestreden hebben, moeten wij vandaag de dag nog steeds onnatuurlijke verantwoording aan buitenlandse krachten afleggen. De schuldenlast van ons land is dusdanig geworden, dat zestig cent van elke SRD die verdiend wordt, naar een schuldaflossing gaat. Dit betekent dat de inwoners van Suriname het juk van de kolonisator en de slavenmeester ingeruild hebben, voor het juk van een buitenlandse geldschieter, is de conclusie van ABOP op deze 1 juli Keti Koti dag.

Het lijkt alsof emancipatie geen kenmerk van ons jonge natie meer is, omdat mensen keihard werken, lange overuren maken, maar steeds armer worden. De armoede is dusdanig, dat het onze vrijheden beperkt, omdat plannen, sparen en persoonlijke groei voor velen een onmogelijke opgave geworden is.

Van daadwerkelijke vrijheid mogen wij niet spreken, omdat wij de vrijheid niet hebben om uit de situatie te stappen. Behalve dat studerende Surinamers niet meer in staat zijn boeken te kopen, zijn zij niet bij kracht om hun collegegelden of schoolgelden te voldoen. Dit heeft een enorme effect op het individu dat zijn studie niet kan afmaken en op de samenleving die in de komende periode kader gaat ontbreken. Veel studenten zijn genoodzaakt om in de eindfase van hun studie te stoppen, om zich verder in het hosselen te specialiseren.

De door het volk gekozen vertegenwoordigers durven niet kritisch te kijken naar wat er in het land gebeurt, en gaan maar gedwee mee met alles wat de regering van hen vraagt. In een Republiek moet DNA fungeren als een tegen-hangende macht voor de president. In een koninkrijk is DNA een poppenkast en voert alles uit wat gevraagd wordt, waardoor de wil van het volk niet tot uiting komt.

Wij zien dat de export van drugs uit ons land alsmaar toeneemt, omdat meer dan 7.000 kilo cocaïne in 4 maanden tijd vanuit Suriname is onderschept. Hierdoor wordt de kracht van ons paspoort en de vrijheid voor de houder daarvan verder beperkt. Uit vrees voor witwasgelden gaan internationale banken nog moeilijker zaken met Suriname doen, hetgeen tot isolatie en verdere vermindering van onze economische-vrijheden zal leiden.

Deze Keti Koti, of dag van Bevrijding vragen wij elke Surinamer om op democratische en geciviliseerde wijze, druk te zetten op de volksvertegenwoordigers, DNA, de RR en de DR-leden, zodat het beleid veranderd wordt. De president is geen baas maar een dienaar van het volk, zoals elk DNA-lid slechts een dienaar van de burgers is, die hem daar neergezet hebben.

Er is nog tijd om het schip te redden, zolang wij niet toekijken hoe hetgeen onze voorouders voor gezwoegd hebben in de bres gelaten wordt. De ABOP zit met vijf zetels in de oppositie maar stelt zich constructief op; er wordt geen obstructie gepleegd om obstructief te zijn. Wij willen meewerken aan wetten die de gemeenschap ten goede komt. Laten wij het offer van onze voorouders gedenken, door het resultaat van hun strijd in het hoogste aanzien te houden.

De ABOP wenst de Surinaamse gemeenschap een bezinningsvolle en vreugdige dag van Bevrijding toe.
Advertenties