WK 2018: Clash tussen Cristiano Ronaldo en Luis Suarez
30 Jun 2018, 14:30
foto
Leidt Cristiano Ronaldo zijn land naar de kwartfinales? (Foto: Getty Images)


Zal Portugal leven met spijt van dat het in blessuretijd een tegendoelpunt heeft gehad tegen Iran? Het (1-1) gelijkspel maandag maakte dat Portugal als tweede finishte in Groep B om het in de achtste finale tegen Luis Suarez en Uruguay op te nemen. Groepswinnaar Spanje wordt op papier geconfronteerd met een makkelijker ogend gelijkspel tegen gastland Rusland. In ieder geval komt de winnaar van dit duel uit tegen Frankrijk, dat Messi en co wist te verslaan met 4-3.

Tweevoudige winnaar Uruguay dartelde door Groep A, won alle drie wedstrijden, scoorde vijf keer en stond er geen enkel tegendoelpunt toe. Uruguay won zijn duel van gastland Rusland met 3-0 om zich als groepswinnaar te plaatsen. Een late goal van Jose Maria Gimenez gaf de Uruguayanen een 1-0 overwinning op Egypte in hun openingswedstrijd. Barcelona-spits Suarez scoorde daarna het enige doelpunt tegen Saudi-Arabië.

De Portugees Cristiano Ronaldo scoorde vier keer in het toernooi, terwijl alleen Harry Kane uit Engeland meer scoorde (vijf). Ronaldo's hattrick gaf de Portugezen een punt in een spannende 3-3 gelijkspel met Spanje in hun eerste wedstrijd. In het tweede duel maakte de Real Madrid-aanvaller het enige doelwit in de 1-0 overwinning op Marokko. De geweldige aanval van Ricardo Quaresma gaf Portugal de leiding tegen Iran in zijn derde groepsspel, voordat Ronaldo een penalty miste.

Iran kreeg vervolgens in blessuretijd een strafschop na een handbal van Cedric Soares. De video assistent-scheidsrechter kwam eraan te pas en Karim Ansarifard verzilverde de penalty. Portugal werd toen van de eerste naar de tweede plaats in de groep verdreven.

Oscar Tabarez, trainer van Uruguay, weet wat zijn ploeg moet doen. "We moeten heel snel verbeteren (van de prestatie tegen Rusland), omdat elke wedstrijd in de ronde van 16 extreem moeilijk zal zijn.” Hij vervolgt met: "Voor mij is het ontastbare van het voetbal het woord 'balans'. Als we aanvallen, moeten we in staat zijn om aan te vallen, maar het komt niet van een abstracte suggestie."

De Portugese trainer, Fernando Santos, omschrijft zijn tegenstander als een typisch Zuid-Amerikaanse ploeg. "Het is niet alleen in dit WK dat ze geen doelpunten heeft toegestaan - zo is het al vanaf begin 2018 geweest. Oscar Tabarez is de langst dienende internationale manager, wat betekent dat hij een zeer sterke relatie heeft met zijn spelers."

In dit duel zal de Uruguayaanse middenvelder Jose Gimenez terugkeren nadat hij niet van de partij was tegen Rusland. Hij had problemen met zijn rug. Bij Portugal kan het even een strijd worden tussen vleugelspeler Gelson Martins en linksachter Raphael Guerreiro om te starten. Ze zijn beiden weer volledig fit. Er zijn twijfels over middenvelder William Carvalho die donderdag zijn training heeft gemist. Santos zou ervoor kunnen kiezen om middenvelder Joao Moutinho in te zetten, die in het duel tegen Iran op de bank was begonnen.

Het wordt de derde ontmoeting tussen Uruguay en Portugal en hun eerste op het WK. Ze hebben elkaar niet meer gezien sinds juli 1972, toen ze 1-1 speelden in het Maracana-stadion in Rio de Janeiro. Portugal is tot nu toe ongeslagen in zijn vorige twee ontmoetingen. Het won er één en speelde één gelijk.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April