Noersalim benadrukt belang goede verkiezingen
30 Jun 2018, 02:24
foto
Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken heeft een vergadering belegd met de districtscommissarissen over de komende verkiezingen.


Suriname heeft een goede naam in het organiseren van goede en eerlijke verkiezingen. “Laten wij voor de komende verkiezingen in 2020 niet alleen samen dit goed doen, maar het steeds beter doen dan alle voorgaande verkiezingen.” Zo luidde de oproep van minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken tijdens een introductiebijeenkomst met alle districtscommissarissen eerder deze week.

De bewindsman hield de districtscommissarissen, die vanwege hun functie ook hoofdstembureauvoorzitters van hun district zijn, voor dat hen een zware opdracht, zeer lange werkuren en werkdagen, wacht. Hij beseft dat het niet altijd even gemakkelijk zal zijn om op bepaalde momenten de opgedragen werkzaamheden uit te oefenen. “Bereidt u daarom goed voor om ook tactvolle beslissingen te kunnen nemen”, hield hij de burgervaders- en –moeders tijdens de bijeenkomst in Lalla Rookh voor. Noersalim riep hen ook op om, ondanks de grote werkdruk en de stressmomenten, in alle openheid en eerlijkheid eenheid te tonen in de goede voorbereiding en organisatie van de verkiezingen in 2020.

Onderraad verkiezingen ingesteld
Voor een goede voorbereiding en uitvoering van de verkiezingen is er een werkstructuur vastgelegd, die zal moeten worden gehandhaafd. Zo is er al enige tijd op ministerieel niveau een Onderraad verkiezingen ingesteld. Functionele ministeries hebben ten behoeve van de verkiezingsorganisatie zitting daarin. Het voorzitterschap ligt ambtshalve in handen van vicepresident Ashwin Adhin.

De ministers die zitting hebben in de onderraad zijn: Binnenlandse Zaken als coördinerende minister, Regionale Ontwikkeling, Financiën, Onderwijs en Volksontwikkeling, Justitie en Politie en Defensie. Noersalim verzekerde dat de regering zich tot het uiterste inspant om de verkiezingen optimaal te laten verlopen. De interdepartementale commissies, die technische ondersteuning aan de verkiezingsorganisatie, zullen bieden, leveren in dat kader ook een belangrijke bijdrage. Daarnaast zijn de interne werkstructuren, waarbij verschillende verkiezingswerkgroepen zijn samengesteld, reeds operationeel.

Tijdige voorbereidingen
Verscheidene verkiezingswerkzaamheden zijn overeenkomstig de verkiezingswetgeving verbonden aan wettelijke termijnen. Om die reden acht de Biza-minister het noodzakelijk dat alle betrokkenen bij de verkiezingen zich optimaal en constructief inzetten. Volgens artikel 86 van de Kiesregeling is de vaststelling van de dag van de verkiezingen voorbehouden aan de president van de Republiek Suriname.

“Wij gaan ervan uit dat de verkiezingen op 25 mei 2020 zullen plaatsvinden. Dat is vanaf nu gerekend nog krap twee jaar. Misschien lijkt dat nog ver, doch een goed en tijdig begin is het halve werk, dat ons onnodige stress en spanningen zal besparen. Daarenboven is ons streven gericht op kwaliteit. Kwaliteit houdt hier in het correct, ordelijk en feilloos de verkiezingen laten verlopen”, stelde Noersalim.

Goede en transparante verkiezingen
Suriname staat nationaal en internationaal bekend om het organiseren van goede, transparante en democratische verkiezingen. Binnen de verkiezingsorganisatie zal om die redenen in de fase van voorbereidingen ook bijzonder de nadruk worden gelegd op de samenwerking met andere verkiezingsactoren.

Noersalim vindt een goede, heldere communicatie met alle betrokkenen een voorwaarde om misverstanden te voorkomen. Hij benadrukte tegenover de dc’s dat de instructies vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken strikt opgevolgd dienen te worden. Ook zegde hij toe dat Biza in de vorm van capaciteitsversterking, ondersteuning zal bieden aan de ondersteunende functionarissen.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April