Sassenheims Park plaatst gedenkteken Crappahoek
29 Jun 2018, 22:43
foto
De drie hoofdpersonen uit de film ‘Drie Vrouwen’ Valika Smeulders (erfgoed deskundige), Ellen-Rose Kambel (onderzoekster) Marian Markelo (winti priesteres) met filmmaker Ida Does bij het gedenkbord in Park Rusthoff in Sassenheim.


Met een korte ceremonie is een gedenkbord onthuld voor de tot slaafgemaakten van de voormalige koffieplantage Crappahoek (Nickerie) in het Zuid-Hollandse dorp Sassenheim. Initiatiefnemers van deze ceremonie, die dinsdag plaatsvond, zijn de beheerders van het Park Rusthoff en onderzoekster Ellen-Rose Kambel.

Kambel is een van de hoofdpersonen van de nieuwe documentaire film van Ida Does Drie Vrouwen. Over slavernij en vrijheid. In deze film is te zien hoe Kambel vijf jaar geleden begon aan een intensieve zoektocht naar haar familiegeschiedenis. Zij ontdekte dat haar voorouders als ‘privé slaven’ van de familie Charbon woonden en werkten op de plantage Crappahoek. Zij ontdekte verder dat deze machtige familie gedurende een periode van 150 jaar plantages bezat in Berbice (Guyana) en Suriname.

Charbon wordt door onderzoekers gezien als een van de rijkste slaveneigenaars uit Amsterdam, zij bezaten diverse prestigieuze grachtenpanden. De tocht van Kambel voerde haar niet alleen langs archieven in Suriname en Nederland, maar bracht haar ook in contact met nazaten van de Charbon familie en met de vrijwilligers van het Park Rusthoff in Sassenheim. Dit park, thans een Gemeentelijk park, behoorde eens toe aan de Charbon familie die het als zomerverblijf in bezit had. Door de inspanningen van Kambel, kwam de achtergrondgeschiedenis van de Charbon familie de beheerders van het Park ter ore en besloten zij het gedenkbord (geschonken door Kambel en uit Crappahout vervaardigd) in het Park te plaatsen.

Tijdens de ceremonie, die de onthulling voorafging, zei Paul ten Velden, voorzitter van de Stichting Beheer Park Rusthoff, dat het belangrijk is om het slavernijverleden van Nederland te blijven herdenken. Voor veel Sassenheimers was het onbekend dat de, in het dorp bekende familie Charbon, in Zuid-Amerika slavenplantages had gerund. ‘Je wordt hier even stil van, het begrip slavernij is hiermee geconcretiseerd in ons dorp,' stelde Ten Velden. ‘ We moeten erkennen, dat slavernij belangrijk is geweest voor het vergaren van rijkdom in Nederland.’ Ten Velde sprak de hoop uit dat de bezoekers van het park het bord met respect en waardigheid zullen behandelen en dat ‘het mag bijdragen aan wederzijds begrip.’

Bijzondere indruk maakte Ellen-Rose Kambel toen zij in gedachte riep de mensen die in 1863 geregistreerd stonden als eigendom van de familie Charbon op plantage Crappahoek. Zij las daarop 50 namen op van mannen, vrouwen en kinderen waarvoor de Charbons compensatie hadden ontvangen toen de slavernij werd afgeschaft. Onder hen ook Mimi Kambel, de overgrootmoeder van Ellen-Rose Kambel. In de film Drie Vrouwen is te zien hoe Kambel, samen met een nazaat van de Charbons, archiefstukken in het Nationaal Archief in Den Haag bekijkt waarop de berekeningen staan van de bedragen die de overheid in 1863 betaalde aan Charbon voor haar familieleden.

De plaatsing van het gedenkbord in Sassenheim is een unicum in Nederland, omdat het rechtstreeks is gedoneerd door een nazaat van slaafgemaakten die eigendom waren van de voormalige eigenaars van het betreffende park. De organisatoren memoreerden voorts dat het bord geplaatst is nabij de schooltuin, waar wekelijks vele scholieren komen. Men hoopt hiermee ook de aandacht van scholen te trekken, die er in hun lesprogramma’s aandacht aan zullen geven. Na de ceremonie bekeken de aanwezige dorpsbewoners de film Drie Vrouwen in aanwezigheid van de drie hoofdpersonen, Ellen-Rose Kambel, Valika Smeulders en Marian Markelo, en filmmaker Ida Does.

De documentaire zal op 1 juli uitgezonden worden op NPO 2 om 19:00 uur Nederlandse tijd.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March