Europese Unie bereikt akkoord over migratie
29 Jun 2018, 08:22
foto
De Europese leiders tijdens de top in Brussel waar het migrantenprobleem op de agenda stond. (Foto: Reuters)


De Europese leiders hebben vanochtend een akkoord over migratie bereikt in de na gespannen en langdurige gesprekken in Brussel. De toezeggingen om de grenzen te versterken blijven echter vaag en de Duitse bondskanselier Angela Merkel erkende met een wazige blik dat er nog verschillen bestaan.

Op grond van het akkoord, dat is bereikt na negen uren van vaak stormachtige gesprekken, kwamen de EU-leiders overeen vluchtelingen die op vrijwillige basis aankomen in het Europees blok te delen en 'gecontroleerde centra' binnen de Europese Unie te creëren om asielverzoeken te verwerken.

In de EU-lidstaten zullen gesloten migrantencentra op vrijwillige basis worden opgezet. Binnen die centra zal worden bepaald wie allemaal illegale migranten zijn "die zullen worden teruggestuurd".

Italië - de toegangspoort voor duizenden migranten, voornamelijk uit Afrika - had gedreigd zijn vetorecht te gebruiken om de hele agenda van de top weg te stemmen als het geen hulp kreeg. Hervestiging van echte vluchtelingen zou ook op vrijwillige basis plaatsvinden. Er zijn geen details over welke landen de centra zouden opzetten of vluchtelingen zouden ontvangen.

Het aantal illegalen dat de EU binnenkomt, is sinds zijn piek van 2015 met 96% gedaald, zegt de Europese Raad. Het gezamenlijke communiqué van de EU-leiders spreekt ook over het beperken van het verkeer van asielzoekers tussen EU-lidstaten.

"Na deze Europese top is Europa meer verantwoordelijk en biedt het meer solidariteit", zei de Italiaanse premier Giuseppe Conte. "Vandaag is Italië niet langer alleen." Maar de Duitse bondskanselier Merkel zei dat er meer gedaan moest worden om meningsverschillen op te lossen.
Advertenties