Thema-avond restaurants en warungs over vetputten
29 Jun 2018, 04:47
foto
Districtscommissaris Audrey Hankers, Wanica Zuid-Oost.


Restaurant- en warunghouders van Wanica Zuid-Oost zullen tijdens een thema-avond worden geïnformeerd over het belang van goede en schone vetputten. Districtscommissaris (dc) Audrey Hankers van Wanica nam het initiatief voor de organisatie van deze informatieavond, omdat in de praktijk blijkt dat nog niet alle horecaondernemers zich houden aan de voorwaarde om hun vetput goed te onderhouden.

Al langer dan tien jaar is een vetput verplicht gesteld voor ondernemers in de horecasector. Dit is door het Bureau voor de Openbare Gezondheidszorg (BOG) als één van de minimale voorwaarden gesteld om een eetgelegenheid te draaien. Inmiddels zorgen vrijwel alle ondernemers ervoor dat zij een vetput hebben, maar houden nog niet allemaal zich aan de verplichting om deze ook regelmatig te onderhouden, met alle gevolgen van dien.

Gevolgen vetophoping
Een vetopvangsysteem of vetput is een serie containers, ontworpen om oliën en vetten op te vangen, voordat ze in de openbare riolering terecht kunnen komen en de leidingen verstoppen. Een vetput is onmisbaar om een keuken vlot en feilloos te laten draaien. Een manier om de vetput te onderhouden is ze regelmatig te laten opzuigen door een opruimingsbedrijf.

Het nadeel hiervan is echter, dat er tijdens de opruimingswerkzaamheden allerlei onwelriekende geurtjes vrijkomen en dat kan minder plezierig zijn voor buren, medewerkers en zeker als er op dat moment klanten aanwezig zijn. Wanneer bij een controle door de autoriteiten blijkt dat de vetput niet goed onderhouden is en een onhygiënische situatie heerst, dan kan het bedrijf ook een sluiting en boete tegemoet zien.

Verschillende presentaties
Als dc van Wanica wil Hankers daarom de horecaondernemers in Wanica beter hierover informeren, te beginnen bij die van Lelydorp en omgeving. Tijdens de informatieavond zullen presentaties worden gehouden door onder anderen voedseltechnoloog Ricky Stuttgart, milieudeskundige Jimmy Kartodikromo en Killit. Ook zal een vertegenwoordiger van Intermed Caribe een presentatie houden over milieuvriendelijke producten waarmee vetputten kunnen worden onderhouden, zoals de Novozymes Herbal. Dit is een alternatief om verstoppingen en onnodige, hoge ontstoppingskosten te voorkomen.
Advertenties