CI Suriname belooft steun bij naleving Parijs-Akkoord
28 Jun 2018, 22:52
foto


De ratificatie van het Parijs-Akkoord op 26 juni in DNA, betekent volgens Conservation International Suriname een enorme kans om de commitment van 93% bosbehoud te waarborgen. Suriname moet inspelen op de engagement en kracht van niet-statelijke actoren, zoals burger- en milieubewegingen of NGO’s, en de rol die zij kunnen spelen in de aanpak van de klimaatproblematiek.

Doel van het Parijs-Akkoord is om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren en daarmee desastreuze gevolgen van klimaatverandering te voorkomen door de opwarming onder de 2 graden Celsius te houden. “We moeten met z’n allen de constructieve sfeer van dit Akkoord gaande houden, beginnend met de ratificering op 26 juni in de DNA door 38 leden en iedereen meekrijgen in het realiseren van nationale en internationale doelstellingen en commitments,” zegt CI Suriname in een persbericht.

Het klimaatakkoord moet juridisch-technisch uitgewerkt worden, geeft CI Suriname aan. Belangrijk is naast nationale, ook de internationale draagkracht hiervoor te vinden, door ook voor voldoende financiering te zorgen voor een kwetsbaar land als Suriname. Het land is kwetsbaar zijn lage ligging en de bekende en grote uitdagingen op milieugebied.

CI Suriname zegt te zullen bijdragen aan het voldoen van de verplichtingen die Suriname is aangegaan onder het Parijs-Akkoord. Als Non State Actor zal zij ondersteunen in het uitwerken van bedoelde strategieën. Het is bewezen dat ‘Niet-statelijke’ actoren een bijdrage kunnen leveren aan discussies over en bij het uitvoeren van oplossingen van moeilijke en mogelijk omstreden kwesties.

De organisatie geeft aan dat zij door haar technische capaciteit en het vermogen om de uitwisseling van informatie over nationale grenzen heen te vergemakkelijken, Suriname kan bijstaan en een rol spelen door te ondersteunen in onder andere het REDD+-proces, en andere processen die een rol spelen bij het trotseren van de uitdagingen die voortkomen uit klimaatverandering.

CI Suriname meent dat samenwerking nodig is om met succes door de complexe processen die vereist zijn om klimaatverandering aan te pakken, te navigeren. “Het Parijs Akkoord legt een stevige basis voor onze groene groeistrategie, waarbij we ons bos beschermen en behouden en tegelijkertijd onze economie diversifiëren door duurzame productie en diensten op te zetten als inkomstenbron voor diverse gemeenschappen,” schrijft zij in het persbericht.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April