WK 2018: Groepswinnaar België treft Japan in volgende ronde
28 Jun 2018, 17:50
Doelman Jordan Pickford heeft geen kans bij het schot van de Belgische Adnan Januzaj. (Foto: Reuters)

België heeft zijn laatste groepsduel tegen Engeland met 1-0 gewonnen en treft als groepswinnaar Japan in de achtste finales. Engeland die als tweede in Groep G eindigt speelt dan tegen Colombia. De andere twee groepsgenoten Tunesië en Panama zijn al uitgeschakeld.

Aangezien zowel Engeland als België zich al geplaatst hebben voor de achtste finales, was de wedstrijd in Kaliningrad van administratieve waarde voor de eerste en tweede plaats. Beide trainers hebben hun basiselftal veranderd voor dit duel.

Zo was de Engelse aanvoerder Harry Kane er niet, terwijl Jamie Vardy en Marcus Rashford in de frontlinie werden geplaatst. Aanvoerder voor het laatste duel in groep G is Eric Dier. Trent Alexander-Arnold heeft vandaag zijn internationaal debuut gemaakt.
Bij de Rode Duivels kregen Kevin de Bruyne en Eden Hazard rust. Aanvaller Romelu Lukaku was ook niet opgesteld. Marouane Felliani en Mousa Dembele mochten in het middenveld.

Veel stelde de eerste helft in Kaliningrad niet voor. Met wat steekjes en passes zonder echte kansen te creëren, vulden zowel de Rode Duivels als de Engelsen de eerste 45 minuten. Met negen schoten, waarvan twee op doel, waren de Belgen wat actiever. De Engelsen hadden drie schoten, geen enkel op doel.

Het duurt tot na de rust dat de Belgen wat meer actie ondernemen. Uiteindelijk is het Adnan Januzaj die scoort voor de Rode Duivels. Op een pass van Youri Tielemans kan Januzaj met zijn linkervoet vanuit de rechterkant van de 16 meter inschieten. Hij kiest voor de linkerbovenhoek, 1-0 in de 51e minuut. Kort daarna wordt een poging van Alexander-Arnold met het rechtervoet buiten de 16 meter geblokt.

Na het doelpunt van Januzaj lijken de Engelsen het over een ander boeg te willen gooien. Maar erg veel moeite doen ze niet. Rashford die de bordjes gelijk kan hangen in de 81e minuut knalt de bal onbegrijpelijk over. Rashford die bekendstaat voor zijn goede traptechniek krijgt een vrije trap op een interessante plek. Maar dit keer schiet hij over het doel van Thibaut Courtois die het niet moeilijk heeft gehad in dit duel. Even is er nog gevaar van de Engelsen als Welbeck naar het doel van Courtois trapt na een hoekschop. Fellaini keert de bal op de lijn. Het zijn de Belgen die steeds zoeken om de score te tillen.

Tunesië vs Panama
Het duel tussen Tunesië en Panama is geëindigd in 2-1. Het is de eerste overwinning voor Tunesië in 40 jaar op een WK-toernooi. Beide ploegen in Saransk zijn uitgeschakeld. WK-debutant Panama is op zoek gegaan naar zijn eerste overwinning op dit toernooi. De Panamezen leken goed op weg, toen Jose Luis Rodriguez hen op voorsprong bracht kort kan het eerste halfuur.

Roman Torres blokt een schot af, de bal rolt verder naar Rodriguez die het leer zwiept vanuit zo’n 23 meter. De bal stuit op Yassine Meriah, waarna doelman Aymen Mathlouthi op het verkeerde been wordt gezet. Het is het eerste internationale doelpunt voor Rodriguez. De Panamezen hebben hun doel goed verdedigd.

Na de rust wil Tunesië meer uit het spel. Fakhreddine Ben Youssef zorgt voor de gelijkmaker in de 51e minuut. Naim Sliti werkt de bal rechts naar Khazri die laag kruist naar Ben Youssef, die van dichtbij kan schieten. De spits is tevens de vervanger van de Tunesische doelman Aymen Mathlouthi die als derde doelman is ingezet. De twee andere goalies van Tunesië liggen in de lappenmand.

Een kwartier later schiet Tunesië zich naar voorsprong met een prachtig doelpunt van Wahbi Khazri. Anice Badri geeft een pass laag op links aan linksachter Oussama Haddadi om laag te schieten, maar ineens is daar Khazri die de bal in het open doel intikt. Het is zijn tweede goal voor dit toernooi en zijn veertiende voor Tunesië.

De Panamezen blijven het proberen. In de 73e minuut wordt hun tweede doelpunt afgekeurd. Edgar Barcenas zijn schot in de bovenhoek wordt afgekeurd. Nog voor de bal in het doel verdween, had de arbiter al gefloten voor een overtreding. Luis Tegaja –invaller voor Roman Torres - zou Oussama Haddadi hebben gestoten, terwijl hij de bal op rechts verlengde voor Barcenas. De video-assistent-scheidsrechter komt hier helemaal niet in beeld.