WK 2018: Senegal uitgeschakeld, Japan gaat door
28 Jun 2018, 13:44
Met het doelpunt van Yerry Mina ruiken de Colombiaanse fans de achtste finale al. (Foto: Reuters)

Het is beslist in Groep H. Colombia gaat als groepswinnaar naar de achtste finales, terwijl Japan op basis van het fair play reglement als tweede overgaat in de groep. Senegal en Japan die beiden hun derde duel hebben verloren, hebben beiden 4 punten uit 3 wedstrijden, maar Japan heeft twee gele kaarten minder dan Senegal. Het is voor de eerste keer dat er op basis van het fair play reglement is beslist op een WK-toernooi.

De ontmoeting tussen Colombia en Senegal verdient nauwelijks het woord duel niet voor de eerste 45 minuten. Senegal en Japan die beiden 4 punten hadden uit twee wedstrijden hadden elk maar één punt nodig om naar de achtste finales te gaan. Colombia dat op drie punten zat, moest winnen om kans te maken door te gaan.

In de Samara Arena tikten zowel Senegal als Colombia de bal rond, waarbij Colombia nog het meeste balbezit had. Op het half uur krijgen de Colombianen een opdoffer als hun sterspeler James Rodriguez het veld moet verlaten met een blessure. Luis Muriel is zijn vervanger. Rodriguez begon de openingswedstrijd op de bank. In het duel tegen Polen was hij wel bij de start. Colombia kan zijn overwicht in balbezit niet uitbuiten. Een schot op het doel in de eerste helft voor de Colombianen omschrijft de sfeer van het spel in de Samara Arena. Senegal doet iets beter met twee schoten. De fouten zijn legio, 8 voor Senegal en 9 voor Colombia.

De tweede helft vertoont hetzelfde spelbeeld. In de 55e minuut komt Colombia dreigen. Doelman Khadim N’Diaye schat een voorzet van Johan Mojica verkeert in. Hij komt er zonder kleerscheuren vanaf als de bal langs de zijlijn gaat. Dan krijgt Sadio Mane een vrije trap even buiten de zestien meter recht voor het doel. Hij mist de kans om op voorsprong te komen. Vervolgens komt Colombia tot twee keer toe proberen. Muriel zijn lage bal wordt geblokt en Radamel Falcao zijn hoekschop gaat over het doel. Twee minuten later kopt Mina het verlossend doelpunt in de netten van N’Diaye. Juan Quintero plaatst zich achter de bal voor een hoekschop en Mina knikkert de bal daarop loeiend in het doel. Colombia op voorsprong en de hoop van de achtste finales worden sterker.

Senegal weet wat het moet doen, scoren als ze verder willen. Want Polen heeft in het duel met Japan in Volgograd gescoord. De Japanners staan achter. In de laatste tien minuten komt het spel tot leven. Senegal wisselt twee spelers en Colombia ook. Met vier minuten toegevoegde tijd, lukt het Senegal niet het tij te keren. De Senegalezen moeten de koffers pakken.

In het duel met Polen stoppen de Japanners in het laatste kwartier met spelen. Ze lijken genoegen te nemen met hun nederlaag. Japan leunt op de winst van Colombia en op zijn minder aantal gele kaarten in vergelijking met Senegal. Ook Polen doet geen moeite om het spel op gang te brengen. De Japanners blijven op hun speelhelft en er is nauwelijks wat beweging op het veld. Japan lijkt te willen voorkomen dat ze gele kaarten pakken. In de drie minuten blessure tijd staan alle spelers gewoon stil op het veld. Japan tikt wat rond en Polen houdt het voor gezien.

Jan Bednarek scoort in het duel tegen Japan in de 59e minuut. De strijd was ook matig, omdat Polen al uitgeschakeld was en Japan net als Senegal slechts één punt nodig had. Een 0-0 stand levert dus ook het nodige puntje op.

In de achtste finales treft Colombia de tweede geplaatste in groep G, dus Engeland of België. Japan zal ook een van die landen als tegenstander hebben, de winnaar van Groep G.