Facebook populairste socialmedia-platform in Suriname
28 Jun 2018, 00:56
foto
De tweedaagse social media conferentie trekt veel belangstellenden. De ontwikkelingen op dit gebied zijn gedeeld door sprekers uit binnen- en buitenland. (Foto: René Gompers)


De tweede editie van de Social Media Conference Suriname 2018 is achter de rug. Honderden zijn geweest op het tweedaagse evenement gehouden door Ineffable NV. Sprekers uit binnen- en buitenland hebben hun inzichten gedeeld over hoe in het steeds groter wordende landschap van de social media te navigeren. Facebook is met 330.000 accounts in Suriname, het meest gebruikte socialmedia-platform in het land. De grootste Facebookpage in het land is van Starnieuws met meer dan 200.000 likes en followers. Dit nieuwsbedrijf heeft ook de meest bezochte website van het land.
Social media in Suriname is naast een 'sociale bezigheid' vooral een instrument om producten, merken, personen of evenementen te promoten en niet een directe bron van inkomsten. Maar daar kan verandering in komen. “Er zijn een aantal redenen om de conferentie te organiseren,” geeft Jean-Luc van Charante, directeur van Ineffable NV aan. “De hoofdreden is, gelet op de constante groei van social media, dat het voor ons als gemeenschap belangrijk is om te weten op welke manier social media het best in te zetten voor privé gebruik, voor organisaties, instituten en bedrijven.”

Op de conferentie is uit de doeken gedaan hoe in het buitenland bekende personen, bedrijven en instituten volgens bepaalde methoden zich door het sociale media landschap verplaatsen. De benaderingen zijn op maat, voor elke social media platform een aparte methode en speciaal ontwikkeld voor de doelgroep. Vast staat dat er een groot team van marketing managers, creatieve denkers, video-editors, graphicdesigners en fotografen achter staan. In Suriname zijn een handvol bedrijven begonnen met het toepassen van deze systemen om hun bereik te vergroten. Deze ontwikkeling brengt de ‘influencers’ in beeld: een persoon of een team die in staat is om grote delen van de samenleving te beïnvloeden, omdat ze veel communiceren, een grote following en een sterke positie in een bepaald netwerk hebben. Zij kunnen rechtstreeks geld verdienen met hun aanwezigheid op social media.

Het vermogen om online of met de mobiel betalingen te verrichten, is een van de onderwerpen geweest waarover er flink is gediscussieerd op de conferentie. Betalen van bestellingen, het meest gedaan via Facebook, gebeurt vooral nog met contant geld. In deze moderne tijd zou dat, en spullen halen van Amazone bijvoorbeeld, makkelijker moeten zijn, menen de participanten. De Hakrinbank speelt hierop in met het Hakrinbank Online Payment (HOP) systeem. Sinds de introductie ervan stapelen de aanvragen zich op deelt Henk-John Guicherit van Hakrinbank mee. Wonnie Boedhoe merkt op dat Surinamers nog niet helemaal klaar zijn voor online betalingen “gelet op de lange rijen aan het eind van de maand om stroom en water te betalen". Hakrinbank wil het systeem uitbreiden en is bezig om andere banken aan boord te krijgen, zodat Suriname eindelijk een eigen online betaalsysteem heeft.

Van Charante brengt elk jaar een update uit over 'de staat van social media in Suriname'. Volgens zijn bevindingen hebben tussen de 250.000 en 340.000 Surinamers toegang tot het internet. 90 procent gaat online via een mobiel. Hoewel er een toename te merken is van Surinamers op Instagram, Snapchat, Twitter en Youtube, blijft Facebook verreweg ‘the place to be’. Op de lijst van de tien websites die Surinamers het meest bezoeken staat Youtube op nummer 1. Twee Surinaamse websites, www.starnieuws.com (5) en www.dwtonline.com (8) staan trots tussen de machtige buitenlandse websites in de top tien. De gemiddelde Surinamer die toegang tot internet heeft gaat het meest opzoek naar nieuws concludeert van Charante. Ook op social media is dat het geval: nieuwspagina's hebben de meeste followers, Starnieuws voorop. Online video's doen het steeds beter. Steeds meer Surinamers profileren zich op Youtube en zijn in staat 6 miljoen views te halen voor hun muziekclips.

René Gompers
Advertenties