Kokossector ondergaat standaardisatieproces
26 Jun 2018, 22:51
foto
De technische commissie voor de ontwikkeling van de nationale standaarden voor kokosolie en kokoswater.
(Foto: SSB)


De technische commissie die zich zal buigen over het standaardisatieproces voor de ontwikkeling van nationale standaarden voor kokosolie en kokoswater, is vorige week geïnstalleerd door het Surinaams Standaarden Bureau (SSB). De werkgroep zal onder meer richtlijnen ontwikkelen voor het verbeteren van de kwaliteit van kokosolie en kokoswater, bescherming van de consument tegen oplichterij (vervalsing) en misleidende informatie over de kwaliteit van deze producten en om voedselveilige en gezonde kokosproducten te garanderen.

De commissie bestaat uit deskundigen van stakeholdersgroepen, zoals ECTAD- Suriname, het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Marron Vrouwen Netwerk, Michi Natural Foods, Stichting DIOC en de districtscommissariaten, waaronder: DC Zuid-oost Wanica, DC Commewijne, DC Coronie en DC Nickerie.

Voor het ontwikkelen van de nationale standaard voor kokosolie, zal de Regionale Standaard ‘Coconut Oil - Specification’ van CROSQ als basis gebruikt zal worden. De commissie zal deze standaard kritisch doornemen en nagaan als deze van toepassing is op de Surinaamse samenleving. Waar nodig zullen er correcties of aanvullingen gepleegd worden, waarna de draft Nationale Standaard voor public comment naar diverse stakeholders zal worden verzonden.

Reinier Taus, voorzitter van de technische commissie en de technisch secretaris Tanwir Hassankhan, zullen gelijkertijd namens Suriname participeren in de Regionale Technische Commissie voor de revisie van de Regionale Standaard ‘Specification for packaged natural coconut water’ van CROSQ. Na de revisie van deze standaard zal de Nationale Technische Commissie de standaard adopteren of aanpassen aan de Surinaamse omstandigheden, meldt de voorlichting van het SSB.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April