WK 2018: Iran heeft troef tegen Portugal
25 Jun, 14:45
foto


In Groep B worden vandaag de laatste groepswedstrijden afgewerkt. Van Iran werd voorspeld dat het als laatste in deze groep zou eindigen, maar het zou uiteindelijk toch de groepsfase kunnen winnen. Het team van Melli staat op de wereldranglijst op de 37e plaats. Het speelt vandaag zijn beslissende wedstrijd voor een plaats in de laatste zestien. En dat voor de eerste keer in de voetbalgeschiedenis van Iran. De openingswedstrijd van Spanje tegen Portugal was tot nu toe misschien het spel van het toernooi, maar het duel vandaag tussen Iran en Portugal zou zijn eigen intriges moeten hebben.

Iran moet winnen om verder te gaan in het toernooi. Als Iran wint en Spanje niet wint, bereikt Iran de laatste 16 als groepswinnaar. Voor Portugal zou een loting voldoende zijn om door te gaan. Portugal staat op de 4e plaats op de FIFA ranglijst en is regerend Europees kampioen. Ronaldo en co starten als favoriet.

Iran heeft echter een wapenfeit achter de hand. Coach Carlos Queiroz heeft twee keer de leiding gehad over het team van zijn geboorteland, Portugal. Tijdens het WK 2010 bereikte Portugal onder zijn leiding de achtste finales. Als Queiroz zijn kennis over het reilen en zeilen binnen het Portugese elftal in zijn voordeel kan gebruiken, zou hij een prestatie kunnen neerzetten.

Iran en Portugal komen elkaar voor de tweede keer tegen op een WK-toernooi. In 2006 toen Cristiano Ronaldo zijn eerste WK-doelpunt maakte, won Portugal het duel met 2-0. Deco scoorde de andere goal.

Spanje vs Marokko
Spanje heeft in dit stadium nog niet zijn kwaliteiten die aan hem worden toegeschreven getoond. Zijn duels op dit toernooi waren niet consistent. Tegen Portugal was La Roja de overheersende kracht, maar zijn esthetische inspanningen leverden slechts één punt op na de hattrick van Cristiano Ronaldo.

In zijn partij tegen Iran worstelde Spanje tegen een indrukwekkend georganiseerde verdediging en schiep het buitengewoon weinig. Spanje incasseerde drie punten via een ongelofelijk gelukkige afgeketste bal van de knie van Diego Costa. De prestatie van Spanje was echter vreemd onsamenhangend.

Tegenstander Marokko is al uitgeschakeld. Het verloor zijn openingswedstrijd tegen Iran door een autogoal in de 95e minuut.

Alleen trots staat nu op het spel voor de Afrikaanse natie. Zijn Europese tegenhangers hebben echter alleen een gelijkspel nodig om hun kwalificaties te verzegelen. Als Spanje wint, zal zijn volgende tegenstander een team uit Groep Al zijn. In zijn twee vorige duels met Marokko, twee kwalificatiewedstrijden voor het WK-toernooi in 1962, won Spanje uit met 1-0 en thuis met 3-2.