Vaargeul aan het dichtslibben; kaartdiepte aangepast
25 Jun, 00:00
foto
De Maritieme Autoriteit Suriname heeft de kaartdiepte van de vaargeul van de Surinamerivier verminderd. (Foto: MAS)


De scheepvaartsector is van de ene op de andere dag ermee geconfronteerd dat de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) de kaartdiepte van de Surinamerivier heeft bijgesteld. De kaartdiepte van de vaargeul is met onmiddellijke ingang met 30 cm verminderd. Vorig jaar was de aanpassing 20 cm. In totaal is de kaartdiepte met een halve meter verminderd.

Het gevolg van deze maatregel is dat er véél minder tonnage geladen kan worden op de schepen. Sommige scheepvaartmaatschappijen hebben om zo min mogelijk schade te lijden, besloten dat de schepen eerst Georgetown, Guyana, aandoen dan Paramaribo. Op die manier kan toch meer lading worden meegenomen, dan wanneer het schip vol beladen binnenkomt. De minimale kaartdiepte in de vaargeul is gesteld op 4 meter bij laag water.

Michel Amafo, directeur van de MAS, om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat als deze maatregel niet was getroffen, schepen aan de grond zouden lopen. Het is al geruime tijd bekend dat de vaargeul aan het dichtslibben is en baggeren de enige oplossing is. Amafo beaamt dat baggeren de oplossing is, maar dit besluit ligt bij de regering. Minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie zegt aan Starnieuws dat het baggeren in voorbereiding is. Hij kon nog niet aangeven wanneer het project zal worden uitgevoerd.