WK 2018: Engeland verbreekt records en bekogelt Panama
24 Jun 2018, 11:29
De captain van Engeland, Harry Kane, is nu de topscorer op WK. Hij heeft 5 doelpunten op zijn naam en Cristiano Ronaldo en Romelu Lukaku hebben elk vier. (Foto's: Reuters)

Engeland heeft verschillende records gebroken in de wedstrijd tegen Panama. 'The Three Lions' hebben met 6-1 Concafvertegenwoordiger Panama een dramatische ervaring bezorgd op zijn WK-debuut. Toch heeft Felipe Baloy, die met nog twintig minuten te gaan is ingevallen, de eer van zijn land gered door een historisch doelpunt te scoren op het wereldforum. De duizenden Panamezen op de tribune barsten in tranen uit van ontroering.

Engeland heeft zich tot groepsleider geschoten in poule G en België op basis van fair play naar de tweede plek getrapt. Beide landen hebben zes punten, acht goals en twee tegentreffers. Engeland heeft twee gele kaarten en België drie en mag daarom bovenaan de lijst pronken.
Harry Kane (hurricane) is met drie goals, waarvan twee penalty's en een 'lucky goal' man of de match geworden. Na de hattrick mag hij gaan rusten om extra fit voor de dag te komen tegen België donderdag.

De eerste helft heeft 5 Engeland doelpunten geregistreerd. Dit is een record voor de Britten op een WK. Drie van die doelpunten worden gecreëerd door een briljante spelcombinatie van de Engelsen. De twee andere goals zijn vanaf de penaltystip door Kane verzilverd, nadat de verdediging van Panama klungelige fouten heeft gemaakt in de gevarenzone. Het eerste doelpunt maakt Engelse verdediger John Stones in de 8e minuut met een prachtige kopbal uit een hoekschop die hij kreeg.

In de 20e minuut wordt Jesse Lingaard neergehaald door Fidel Escobar in het Panamese strafschopgebied. Kane trapt de bal links van doelman Jaime Penedo die naar de verkeerde kant zweeft. Lingaard krijgt zijn naam ook op het scorebord nadat hij een fraaie bal in het doelnet krult in de 36e minuut. Engeland heeft de wedstrijd volledig onder controle. Panama krijgt ook kansen, maar kan die niet omzetten in doelpunten. In de 40e minuut brengt Stones met een steengoede kopstoot de stand op 4-0 voor Engeland. Het wordt niet beter als in de 46e minuut Kane nog een penalty krijgt en het 5-0 maakt voor Engeland. Hij schiet de bal precies als de eerste penalty in het net.

De tweede helft begint Panama te zoeken naar zijn eerste WK-doelpunt. De fans blijven loyaal achter hun spelers staan. Zij zijn allang blij dat Panama eindelijk in het WK zit en zien dit als een goed leermoment voor hun land en spelers. De spelers werken hard om hun fans iets te geven om uit hun dak te gaan. Ook als Kane 'per geluk' een hattrick scoort, blijven de fans pal achter hun team staan. Uiteindelijk krijgt Panama in de 78e minuut een doelpunt na een vrije trap van Ricardo Avila die achter het Engelse doellijn wordt geholpen door Felipe Baloy. Het stadion wordt overweldigd door emoties. De fans hebben persoonlijk kunnen ervaren hoe hun land voor het eerst een doelpunt maakt in een WK. Panama verliest met 6-1 van Engeland.

Kane heeft met zijn hattrick de meeste doelpunten in dit WK gescoord. Hij staat nu ook met een doelpunt meer dan Christiano Ronaldo (4) van Portugal en Romelu Lukaku van België aan top van de topscorerslijst met 5 doelpunten. Met dit resultaat is Engeland verzekerd van een plek in de volgende ronde. Donderdag wordt beslist wie als groepsleider doorgaat: België of Engeland. Tegelijkertijd komen in deze poule Panama en Tunesië tegen elkaar uit, die hun koffers reeds hebben ingepakt voor de thuisreis.