NAKS Kryoro Wiki begint met lezing boedelproblematiek
24 Jun, 02:48
foto
Sherida Mormon, vertegenwoordiger van NAKS, geeft uitleg over de Kriyoro Wiki. (Foto: Raoul Lith)


De Kriyoro Wiki van NAKS, met het oog op 155 jaar afschaffing van de slavernij, start vandaag. Sherida Mormon geeft aan dat gekozen is voor deze periode om alle cultuuruitingen van de Afro-Surinamer tentoon te stellen. Het markeert volgens NAKS een belangrijke periode van overwinning en vrijheid van de tot slaaf gemaakte Afrikanen in diaspora in Suriname.

Verschillende organisaties zijn betrokken bij de activiteiten. De Kriyoro Wiki heeft ook een toeristisch doel. “Voor mensen die op erfgoed afgaan is dit een interessant product,” zegt Mormon. Het is volgens haar de bedoeling om elkaar op te trekken in deze periode. Binnen vijf jaar moet de activiteit helemaal gestroomlijnd zijn, stelt ze. De meeste activiteiten die deze keer worden gehouden zijn in Paramaribo en Commewijne, maar ook uit Nickerie zijn er aanmeldingen.

Door deze samenwerking kunnen organisaties afstemmen op elkaars kalender en leren van mekaar. Zij zullen een toeristisch product neerzetten en positioneren om aan de samenleving en de wereld aan te bieden. “Iedereen, alle organisaties die vanuit hun eigen visie die cultuur willen uiten of hun kracht willen laten zien, kunnen dat in deze periode doen”. Mormon geeft aan dat voor de pilot de organisaties hun eigen activiteiten organiseren. Na de evaluatie gaat blijken wat nog meer kenmerkend zal zijn. “Aan welke criteria moet je voldoen wil je deel zijn van de Kriyoro Wiki. Daar moeten we naartoe gaan. We moeten elkaar in deze periode juist optrekken”

De activiteiten beginnen zondagochtend met een lezing over boedelproblematiek en bereiken hun hoogtepunt de daaropvolgende op zaterdag met een fosten prey, Keti Koti happening, een miss Keti Koti happening, een fakkelloop en volgende week zondag met een traditionele kranslegging, gran tak tangi, prisiri banya en een culturu prodo neti.

Raoul Lith