Samenwerking Suriname en India behoud cultureel erfgoed
23 Jun 2018, 22:07
foto
Minister Mike Noersalim, adjunct-directeur Shri Tassadaque Hussain van het Nationaal Archief India en archivaris Rita Tjien Fooh-Hardjomohamed bekijken de tentoonstelling.


De volkeren van Suriname en India delen beide een onzichtbaar verleden, ook vanwege de families die zijn achtergelaten tijdens de periode van emigratie. Zich bewust van deze hechte relatie heeft de regering daarom de taak op zich genomen om de historische banden met India te versterken. Eén van de bouwstenen om de vriendschapsband te versterken, is de samenwerking bij het behoud en het beheer van het cultureel erfgoed.

Woorden van minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken tijdens de opening van de expositie Emigration of Indians to Suriname: A Saga. An Archival Exhibition. In dit kader werd eerder deze week ook een Memorandum of Understanding ondertekend tussen het Nationaal Archief van Suriname en India. Eén van de resultaten van deze samenwerking is de gezamenlijke tentoonstelling over de relatie India-Suriname en specifiek over de herdenking van 145 jaar Hindostaanse emigratie naar Suriname. Archiefmateriaal met daarin het gekoppelde verleden van de Indiërs wordt gedocumenteerd en tentoongesteld.

Zeldzame archiefdocumenten
De Nationale Archieven van beide naties presenteren een tentoonstelling van zeldzame archiefdocumenten waarin verschillende aspecten worden beschreven van de Indiërs, die naar Suriname waren gemigreerd en hun bijdrage aan het sociaaleconomische, politieke en culturele leven van Suriname. In deze expositie is er niet alleen het archiefmateriaal van de Indiase emigratie zien, maar ook primaire bronnen van de volkeren van Suriname die een koloniaal verleden delen en in de slavernij en contractperiode ontberingen te verduren hadden.

Duurzame ontwikkeling Suriname
Minister Noersalim maakte gebruik van de gelegenheid om mee te delen dat dit jaar ook de herdenking wordt gevierd van 155 jaar afschaffing van de slavernij, alsook 165 jaar Chinese en Portugese emigratie. “Onze samenleving wordt gedefinieerd door 'Eenheid in verscheidenheid' waarin we elkaars cultuur, religie en etniciteit respecteren. Tegelijkertijd werken we als een natie met alle Surinaamse mensen hard aan de duurzame ontwikkeling van ons land,” voerde de bewindsman aan.

Noersalim bedankte de directeur-generaal van het Nationaal Archief van India, Shri Pritam Singh, en diens adjunct-directeur Shri Tassadaque Hussain voor hun bereidwilligheid om een lange reis naar Suriname te maken en de discussie met Surinaamse counterparts te voeren over de samenwerking tussen de twee nationale archiefinstanties. De minister verwacht dat beide organisaties zullen profiteren van de samenwerking.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April