WK 2018: Japan blijft nuchter bij duel met Senegal
24 Jun 2018, 11:48
Yuya Osaka kopt de beslissingstreffer in het doel van Colombia. (Foto: AFP)

Japan en Senegal zijn de gangmakers in groep H met elk één overwinning die beide een groepsgenoot op het punt van eliminatie hebben gebracht. De Japanners hadden 87 minuten een numeriek voordeel in hun openingswedstrijd nadat Carlos Sanchez van Colombia de rode kaart kreeg. Japan won met 2-1.

Senegal was intussen begaafd met zijn tweede doelpunt tegen Polen. Het was Mbaye Niang die in een leeg net tikte na een rampzalige terugspeelbal van Grzegorz Krychowiak. Ook de Senegalezen wonnen hun openingsduel met 2-1.

Japan is het eerste Aziatisch land dat op een WK-toernooi wint van een Zuid-Amerikaanse opponent. Tegenstander Senegal heeft ook de vlag geslagen voor zijn continent, omdat hij de enige Afrikaanse partij was die een nederlaag heeft voorkomen in de openingsronde van wedstrijden.

Een andere overwinning van Senegal geeft het de kans om naar de achtste finales door te gaan. Dan zal echter alleen het geval zijn als Colombia later op de dag het duel tegen Polen verliest. Omgekeerd zal Japan doorgaan als Colombia wint en Polen faalt om een overwinning te noteren.

"We moeten met beide benen op de grond blijven staan ... we moeten rekening houden met het feit dat we bijna 90 minuten tegen 10 man speelden (tegen Colombia),” waarschuwt de Japanse aanvoerder, Makoto Hasebe. "De volgende wedstrijd zal een ander verhaal zijn."

Aan de kant van de opponent Senegal zegt trainer Aliou Cisse: "Senegal won (tegen Polen) vanwege discipline. Je zag een heel solide, erg compacte Senegalese ploeg."

Senegal is ongeslagen in zijn drie voorgaande wedstrijden met Japan, die allemaal vriendschappelijke duels waren. De Senegalezen hebben de laatste twee ontmoetingen gewonnen en hebben in beide wedstrijden hun doel schoongehouden (2-0 in 2001 en 1-0 in 2003).

De Japanse middenvelder Keisuku Honda is er vandaag niet bij. Hij heeft een gekneusde dijbeen overgehouden van de wedstrijd tegen Colombia waarin hij invaller was. Spits Shinji Okazaki die wat problemen met zijn kuit had voorafgaand aan de openingswedstrijd, heeft de laatste minuten van dat duel gespeeld. Ofschoon de verwachting is dat hij vandaag weer speelt, is het onwaarschijnlijk dat hij de plaats van Yuya Osaka inneemt. Osaka scoorde de winnende treffer in de overwinning tegen Colombia, 2-1.

Senegal won ook zijn eerste wedstrijd tegen Polen, 2-1. Het basiselftal zal ongewijzigd blijven. Mame Diouf startte tegen Polen, maar registreerde geen enkel schot en werd na een uur vervangen. Mocht Senegal kiezen voor een wissel in de voorhoede, dan zijn Moussa Konate en Moussa Sow alternatieven.