WK 2018: Duitsland kruipt door oog van de naald
23 Jun 2018, 17:58
Toni Kroos heeft diep in de blessuretijd gezorgd voor de overwinning voor Duitsland. (Foto: Reuters)

Met bloed, zweet en tranen is het regerend wereldkampioen Duitsland gelukt om in de 95e minuut van de wedstrijd te winnen van Zweden. Toni Kroos die het winnende doelpunt scoort, houdt de ‘Mannschaft’ in de race. De Duitsers hebben weer laten zien dat ze tot de laatste seconden van de wedstrijd de hoop niet opgeven. Met tien man spelend Duitsland heeft zich met moeite staande weten te houden. De wedstrijd eindigt 2-1, nadat de Duitsers eerst een hele tijd tegen een achterstand aankeken. Duitsland kruipt door het oog van de naald.

Duitsland moet de wedstrijd winnen en de spelers komen zelfverzekerd het veld op. De Duitsers domineren het spel op elk vlak. Binnen tien minuten op de klok hebben de Duitsers 122 passes gemaakt, tegenover Zweden die er alleen zes succesvol kunnen aanspelen. Zweden speelt op de counter en probeert Duitsland af te straffen op fouten. De verdediging en middenveld worden gebruikt als een defensieve muur in het strafschopgebied. De twee aanvallers blijven dichtbij de middenlijn om klaar te staan voor de counter. Het blijkt al gauw dat Duitsland problemen heeft met deze speelwijze.

In vijftien minuten tijd heeft Zweden een aantal kansen gecreëerd om tot scoren te komen. En in de 31e minuut van de wedstrijd wordt Toni Kroos afgestraft op een slordige pass die door de middenvelder van Zweden werd voorgezet voor aanvaller Ola Toivonen. Hij neemt de bal prachtig aan en lobt deze over het hoofd van Doelman Manuel Neuer, die alleen kan toezien hoe het leder met alle gemak het doelnet in stuit. Duitsland heeft het heel moeilijk en moet van deze achterstand terugkomen en winnen om een kans te maken naar de volgende ronde. De eerste helft eindigt met heel veel hoofdpijn voor hoofdtrainer Joachim Löw. Hij moet zijn mannen zien te inspireren om hun titel met man en macht te verdedigen.

Het gesprek van Löw en een aanvallende wissel heeft Duitsland een extra doorzettingsvermogen gegeven. In de 47e minuut wordt de gelijkmaker genoteerd. Timo Werner kapt met een prachtige actie vanuit de linkerflank de bal naar binnen en speelt deze naar Marco Reus. Zijn teamgenoot rondt de bal af en helpt de zenuwen van Duitsland wat kalmeren. Maar een gelijkspel is niet goed genoeg. De overwinning geeft meer kans om de volgende ronde te halen.

De Duitsers blijven druk uitoefenen om de wedstrijd in hun voordeel te beslissen. Maar in de 82e minuut krijgt de Duitse verdediger Jérôme Boateng een tweede gele kaart na een zware overtreding. Hij moet het veld ruimen.
Ondanks prachtige schoten, wil de bal maar niet in het net verdwijnen. Een keihard schot van Julian Brandt komt tegen de paal aan. De Duitsers komen in tijdnood. De 4e official geeft op de Hublot-klok aan dat er nog vijf minuten blessure tijd erbij komen. Duitsland blijft drukken, maar ook Zweden blijft counteren. Beide doelmannen zijn goed bezig gehouden. Werner krijgt in de 2e minuut van de blessuretijd een tik op de linkerrand van het Zweedse strafschopgebied. Kroos bespreekt nog even de strategie met Reus. Hij speelt de vrije trap naar Reus die deze stopt voor Kroos die met een prachtig draaiende bal de muur ineffectief maakt en doelman Robin Olsen geen kans geeft om te redden. Duitsland maakt nu een goede kans om door te gaan.

In Groep F heeft Mexico zich in principe al geplaatst voor de volgende ronde. Duitsland en Zweden hebben elk drie punten. Woensdag ontmoeten Mexico en Zweden elkaar en Duitsland en Zuid-Korea om 11.00 uur. Duitsland kan doorgaan naar de achtste finale als het wint van Zuid-Korea en Zweden gelijk speelt of verliest van Mexico. Zweden kan doorgaan als het wint van Mexico en Duitsland gelijk speelt of verliest van Zuid-Korea. En Zuid-Korea heeft ook nog een kans als het minimaal met twee doelpunten verschil wint van Duitsland en Zweden de wedstrijd verliest tegen Mexico.