WK 2018: Olé olé Mexico
23 Jun 2018, 14:32
Mexico verzilvert zijn strafschop via Carlos Vela. (Foto: Reuters)

Mexico heeft zijn duel met Zuid-Korea met 2-1 gewonnen. Carlos Vela en Javier Hernandez scoorden voor Mexico, terwijl Son Heung-Min zijn moeite in blessuretijd beloond zag worden. Mexico heeft de wedstrijd gedomineerd, maar de Zuid-Koreanen hebben tot de laatste minuut geprobeerd het scorebord te veranderen. In groep F gaat Mexico aan kop met zes punten. In dezelfde groep komen Duitsland en Zweden straks tegen elkaar uit. Mexico heeft titelverdediger Duitsland in het eerste duel verrassend verslagen met 1-0.

Mexico ontsnapt al vroeg binnen het eerste kwartier als Hwang Hee-Chan zijn bewaker te snel af is en de bal voor het doel brengt. Hirving Lozano redt. Zuid-Korea blijft dreigen. Maar hands van Jang Huyn-soo bezorgt de Mexicanen een strafschop nog voor het half uur. Andrés Guardado legt voor in de 16 meter, maar de bal raakt de arm van verdediger Jang Hyun-soo. Het is de 14e strafschop op dit toernooi. Vela verzilvert in de 26e minuut, 1-0.

De Mexicanen zijn enthousiast en zitten beter op de bal. Maar ook de Zuid-Koreanen zijn verbeten in hun pogingen het doel van Guillermo Ochoa te kraken. Nog voor de rust knalt Lozano naar het doel van Cho Hyun-Woo. De bal gaat over. In de eerste helft toont Mexico vanaf het begin zijn dominantie, terwijl de Zuid-Koreanen gaan voor counters. De Zuid-Koreaanse Son heeft in de eerste helft zelfs meer doelpogingen gehad dan het hele Mexicaanse elftal. Het verschil in technische kwaliteiten tussen de twee ploegen is duidelijk.

Het offensief gaat door na de rust. Weer ziet Lozano kort na de rust zijn schot boven het doel vliegen. Het tempo wordt flink opgevoerd, Guradado is in de 59e minuut dicht bij de 2-0, maar Cho grijpt in en kiept de bal uit de bovenhoek. Zeven minuten later is het raak. Javier Hernandez ontdoet zich van zijn belager Jang Huyn-soo en maakt af in de korte hoek. Een mijlpaal voor Hernandez die zijn 50e doelpunt voor zijn land scoort.

Het feest op de tribunes begint voor de Mexicanen in Rostov Arena. Zuid-Korea en Mexico stonden twaalf keer eerder tegenover mekaar. Zes keer won Mexico, vier keer trok Zuid-Korea aan het langste eind. Twee wedstrijden eindigden op een gelijkspel. Het is de tweede ontmoeting van de partijen op een WK. Op 13 juni 1998 waren de Mexicanen in Lyon een maatje te groot voor Zuid-Korea (3-1).

In de derde minuut van de vijf toegevoegde minuten, ziet Son Heung-Min zijn harde werken beloond. Met een schitterende knal op afstand weet hij Ochoa te verslaan. Het lukt de Zuid-Koreanen niet om in de resterende twee minuten, de score te balanceren.

De jongens van trainer Juan Carlos Osorio zijn opgelucht als het laatste fluitsignaal klinkt. Verdere schade aan hun lichaam is hen bespaard. Terwijl de Mexicanen een vrijheid en vreugde vertoonden in hun spel, toonden de Zuid-Koreanen zich vuile spelers. De statistieken met vier gele kaarten en 24 fouten liegen er niet om. Zuid-Korea heeft misschien de geest, de kracht en het atletisch gedrag, maar het ontbreekt de spelers aan instinct, techniek en tactiek.

Mexico gaat met zes punten uit twee wedstrijden aan top in Groep F. Als Zweden erin slaagt groepsgenoot Duitsland te verslaan, ligt Duitsland eruit. Als de twee gelijk tegen elkaar spelen, ligt Zuid-Korea eruit en moet Duitsland zijn derde wedstrijd overleven. Als Duitsland wint, ligt alles nog open.