Bouterse overweegt zich in yoga te verdiepen
23 Jun 2018, 02:46
foto
President Desi Bouterse heeft de smaak van yoga te pakken. Hij denkt serieus over na om zich te verdiepen in yoga. (Foto: Leroy Troon)


“Ik moet zeggen dat ik er heel serieus over nadenk om mij te gaan verdiepen in het heel yoga gebeuren,” deelt president Desi Bouterse mee. Hij en het Indiaas staatshoofd Ram Nath Kovind hebben, zij aan zij meegedaan met een yoga sessie op International Yoga Day. Minister Antoine Elias van Volksgezondheid vindt het geen gek idee om yoga op te nemen in het verzekeringspakket.

De yoga sessie, verzorgd door yogameester Padmashree Swami Bharat Bhushan uit India, is een van de gezamenlijke activiteiten van de staatshoofden geweest, die de sterke culturele banden tussen Suriname en India weergeeft. Beide landen hebben afgesproken om de Ayurveda, de Indiase geneeskunde, te promoten in Suriname. Omgekeerd zal Suriname zijn eigen traditionele geneeswijzen die de verschillende bevolkingsgroepen beoefenen, promoten aan India. Het doel is om uiteindelijk een gezamenlijk gezondheidsindustrie op te zetten gebaseerd op de traditionele geneeskunde en homeopathie.

“Zoals alles zijn tijd heeft om verder uitgewerkt te worden, zijn wij nu gekomen bij de erkenning van eigen kennis en expertise, onze veelzijdige culturele rijkdom op het gebied van traditionele systemen en geneeswijzen,” merkt Elias op. De laatste hand wordt gelegd aan een overeenkomst, geeft Elias aan. “Wat betekent dat Suriname en India beginnen aan een heel groot en economisch levensvatbare industrie.” Presidenten Kovind en Bouterse hebben als symbool van de samenwerking een Arjunaboom geplant, bij het monument van Baba en Mai. De boom heeft een aantal geneeskrachtige eigenschappen. Deze vormt een belangrijk onderdeel van de Ayurveda. Kovind heeft opgeroepen om de boom goed te verzorgen, zodat het een “tall symbol of our shared cultural legacy” wordt. Een Arjunaboom kan 25 meters hoog worden.

Elias is een van de ministers die heeft meegedaan aan de yogasessie. Verschillende sprekers, ook de presidenten Kovind en Bouterse, hebben de positieve uitwerkingen van yoga op het lichaam en de geest, aangehaald. Wereldwijd neemt het aantal mensen dat yoga beoefent met rasse schreden toe. Sommige methodes bij fysiotherapie zijn overgenomen uit de yoga. “Yoga is niet opgenomen in het programma,” antwoordt Elias wanneer hem gevraagd wordt of dit eeuwenoude systeem wordt meegenomen in de overeenkomst. “U geeft ons wel een goed advies, u laat me gelijk nadenken. Net zoals je in een basiszorg pakket 12 fysiotherapeutische behandelingen hebt... misschien moeten we met de verzekeringsmaatschappijen gaan praten om 20 yogalessen te laten volgen op kosten van de verzekeraar.”

President Bouterse is ook deelgenoot geweest van een oefening die een persoon in staat stelt om te kunnen luisteren naar je hartritme via de vingers. De swami is niet diep ingegaan hierop, omdat het een hoger niveau van de beoefenaar vereist. De oefening was een bijzondere gift op de International Yoga Day. Bouterse overweegt om verder te gaan met yoga. “Ik moet al zolang een programma opstarten om te gaan bewegen,” geeft hij aan. “Elke dag vecht de First Lady met me ‘wanneer ga je nou beginnen?’ In dat opzicht wil ik proberen om beide te combineren.”

Verschillende sprekers geven mee dat Yoga naast fysieke en mentale balans ook saamhorigheid en vrede bevordert. Kovind is onder de indruk. Het is voor het eerst dat twee staatshoofden samen yoga hebben beoefend, merkt hij op. Kovind richt zich tot Bouterse: “Let me tell you mister president that friends who do yoga together are true friends and always wil stay friends.”

René Gompers
Advertenties