WK 2018: Titelverdediger Duitsland moet winnen
23 Jun 2018, 14:44
foto
Andreas Granquist zijn goal vanop de stip, heeft Zweden de volle buit bezorgd tegen groepsgenoot Zuid-Korea. (Getty Images)


Titelverdediger Duitsland maakte een vreselijke start met zijn poging om voor de tweede keer op rij de WK-beker te winnen. In zijn openingsduel in groep F werden de Duitsers verrassend verslagen door Mexico. Het doelpunt van Hirving Lozano in de eerste helft van het duel was beslissend.

De Duitse trainer Joachim Löw leek niet onder de indruk van de kwetsbaarheid te zijn van zijn ploeg in de verdediging. Duitsland was ongewoon onsamenhangend en moest nederlagen vermijden om ervoor te zorgen dat het niet voor het eerst sinds 1938 in de groepsfase de koffers moet pakken. "Iedereen is echt ongelukkig en terneergeslagen, maar we moeten dit achter ons laten. Ons team heeft ervaring met verliezen," zegt Löw.

Zweden daarentegen markeerde zijn eerste optreden op het WK in twaalf jaar, met winst op Zuid-Korea. Een strafschop die Andreas Granqvist verzilverde was genoeg. Op zijn 33e is de aanvoerder van Zweden, de oudste speler die in zijn WK-debuut scoort sinds Martin Palermo, die 36 was toen hij scoorde voor Argentinië in 2010.
Zweden brak ook een 60-jarige ban. Het had zijn openingsduel op een WK sinds 1958 niet meer gewonnen. Het toernooi werd toen nota bene in Zweden zelf gehouden.

Sindsdien heeft Zweden zich gekwalificeerd voor zeven WK-toernooien. Het kwam in Rusland nadat het Italië met 1-0 had verslagen. Zweden heeft ook Nederland uit de kwalificatiereeks getrapt. Het kwalificeerde zich als tweede in zijn kwalificatiegroep.

Als Zweden vandaag wint, zal het de eerste keer sinds 2006 zijn dat het uit de groepsfase komt. De Zweedse verdediger Victor Lindelof zal naar verwachting vandaag starten tegen Duitsland nadat hij maandag de 1-0 overwinning op Zuid-Korea heeft gemist vanwege ziekte. Middenvelder Pontus Jansson wordt waarschijnlijk vervangen door de Manchester United-verdediger, die donderdag terugkeerde naar de training.

Bij Duitsland zal Marco Reus (Borussia Dortmund) naar verwachting starten, nadat in het duel tegen Mexico op de bank was. Coach Löw zal na de 1-0-nederlaag van zondag de samenstelling van zijn team veranderen.

Duitsland (of West-Duitsland) is ongeslagen in zijn afgelopen 11 wedstrijden tegen Zweden. Het won zes en speelde vijf gelijk, waarvan de laatste overwinning tegen West-Duitsland dateert in april 1978 (3-1). De twee meest recente wedstrijden tussen deze partijen hebben in totaal 16 doelpunten opgeleverd - met een 4-4 gelijkspel in Duitsland in oktober 2012 voordat Zweden met 5-3 thuis verloor in de kwalificatie voor het WK 2014.

Duitsland (of West-Duitsland) heeft drie van zijn vier WK-wedstrijden gewonnen tegen Zweden (in 1934, 1974 en 2006), met zijn enige nederlaag in 1958 toen Zweden - als gastland - de finale bereikte. Dat was de enige competitiewinst van Zweden tegen de Duitsers, met drie keer gelijk en acht nederlagen.
Advertenties