WK 2018: Spel Engeland bepalend voor België en Tunesië
23 Jun, 08:20
foto
Romelu Lukaku zorgde voor twee van de drie doelpunten voor België. (Foto: Belga)


België heeft zijn eerste groepsduel gewonnen, maar de eerste 45 minuten van de strijd tegen Panama waren zeker niet gemakkelijk. Een logge, onsamenhangende vertoning tegen de debutanten van het WK, waarbij Romelu Lukaku de bal slechts zeven keer kon raken in de eerste helft. Aanvoerder Eden Hazard (Manchester United) heeft tijdens de rust een hartig woordje gehad met zijn teamgenoten.

"Het is niet gemakkelijk om te spelen met een man die ontbreekt," zei Hazard. “Bij de rust zei ik hem dat we hem nodig hadden. Hij had zich voorin een beetje verborgen gehouden. Maar toen hij eenmaal meekwam, betrokken bij het spel, was het als magie, hij scoorde twee. Ik hoop dat hij dat nu begrijpt."

De constructieve kritiek had het gewenste effect en België mikt nu gericht op een overwinning om zijn plaats in de achtste finales te verzekeren, maar dan moet Engeland niet verliezen tegen Panama.

Groepsgenoot Tunesië zal met een nog te spelen wedstrijd worden uitgeschakeld als het zijn duel vandaag verliest en Engeland een nederlaag incasseert tegen Panama.

In zijn eerste groepswedstrijd heeft Tunesië met 1-2 verloren tegen Engeland. In Groep G hebben België en Engeland nu drie punten uit één duel. België voert de groep voorlopig aan met een beter doelsaldo. Tunesië en Panama zitten zonder punten.

“Ze hebben veel moed en ze zijn erg dynamisch,” zegt de Belgische trainer, Roberto Martinez over het Tunesische elftal. "De spelers begrijpen elkaar goed en ze kunnen energie en intensiteit brengen bij tegenaanvallen. Ze spelen direct en efficiënt voetbal."
Trainer Nabil Maaloul van Tunesië hoopt op een beter resultaat van zijn ploeg. "Als we een gelijkspel hadden gehaald (tegen Engeland), zou het een uitstekend resultaat voor ons zijn geweest, maar hopelijk zal dit leiden tot hogere niveaus van concentratie in de komende wedstrijden."

Het wordt de vierde ontmoeting tussen België en Tunesië, waarbij beide landen elk één wedstrijd wonnen en één gelijk speelden. Dries Mertens scoorde het enige doelpunt voor België toen de twee partijen elkaar voor het laatst ontmoetten in 2014. Dit is hun tweede duel tijdens een WK. Het eerste treffen in de groepsfase in 2002 eindigde in een 1-1 gelijkspel.

België zal het waarschijnlijk weer moeten doen zonder middenvelders Vincent Kompany en Thomas Vermaelen die kampen met een lies- en hamstringletsel. Dat betekent dat Dedryck Boyata optrekt naast Toby Alderweireld en Jan Vertonghen.

Bij Tunesië is keeper Mouez Hassen uitgesloten van het WK vanwege de schouderblessure die hij in de 16e minuut opliep in het duel tegen Engeland. En vermoedelijk krijgt Oussama Haddadi de voorkeur boven Ali Maaloul op de linkerachtervleugel.