WK 2018: Nigeria in extase na overwinning
22 Jun 2018, 14:23
Ahmed Musa gaat de geschiedenisboeken in. Hij scoort tegen Ijsland, 1-0. (Foto: Reuters)

Nigeria heeft met zijn winst op Ijsland groep D wagenwijd opengegooid. Met zijn eerste punten is Nigeria in een voordeligere positie dan favoriet Argentinië. Messi en co hebben hun eerste wedstrijd tegen Ijsland gelijk gespeeld en hun tweede groepsduel tegen Kroatië met 3-0 verloren. Nigeria heeft drie punten uit twee wedstrijden, terwijl Argentinië blijft steken op één. De derde groepswedstrijden zullen bepalend zijn voor welk team verder gaat.

Ijsland is een compleet team, in termen van saamhorigheid. Het speelt een strak 4-4-2. Iedereen kent zijn systeem. De IJslanders drukken alleen als dat nodig is. Hun organisatie houdt zeker in de eerste helft stand. Nigeria heeft geen enkel schot op het doel in de eerste 45 minuten. Het lukt Nigeria niet de IJslandse muur te kraken.
Als de ploegen uit de kleedkamers komen, heeft Nigeria een duidelijk doel voor ogen.

Een fout in de organisatie van Ijsland zorgt indirect voor de openingstreffer van Nigeria. Na een verre inworp van Ijsland kort na de rust is de teamgeest even zoek. Nigeria profiteert daarvan, waarbij Ahmed Musa een voorzet vanop rechts controleert uit de lucht en fraai afrondt, 1-0 in de 49e minuut. En dat terwijl Nigeria in de eerste helft geen enkel schot op het doel van Hannes Halldorsson had. Na de treffer van Musa groeit het zelfvertrouwen van Nigeria. Er komt meer structuur in de ploeg en de spelers zitten comfortabel in het systeem. Ijsland voelt de druk naarmate de minuten wegtikken.

Dan zet Musa het deksel op de neus van de Ijslanders. Hij gaat naar links met een lange pass. De pijlsnelle speler geeft de Ijslanders het nakijken, inclusief doelman Halldorson. Musa rondt zijn solo fraai af hoog in het net. Het is zijn vierde doelpunt op verschillende WK toernooien. Hij is de enige Nigeriaan met dat record. Kort voor zijn tweede doelpunt zag hij zijn schot nog op de dwarsligger verloren gaan.

Het laatste kwartier…
IJsland smelt…
Nigeria vliegt.
Dan begaat Tyronne Ebuehi een fout en haalt Alfred Finnbogason neer in de zestien meter van Nigeria. Scheidsrechter Matt Conger raadpleegt de video-assistent-scheidsrechter en plaatst dan de bal op de stip in de 80e minuut. De misère van Ijsland is compleet als Gylfi Sigurdsson bij de strafschop kiest voor de rechterbovenhoek en de bal over het doel knalt. Gemiste kans.

In elk geval kan de treffer tussen Argentinië en Nigeria op 26 juni een smaakvolle worden als de Nigerianen op dit niveau verder gaan. Messi en co zijn gewaarschuwd.